Publicație americană: România face istorie cu testarea sistemului de rachete Patriot, ghidați de instructori americani

Sursă foto: Inquam

Colaborarea României cu instructorii armatei americane a dus la efectuarea primului test al sistemului american de rachete Patriot, cu trageri reale, a declarat armata într-un comunicat, săptămâna aceasta, relatează Stars and Stripes, citată de Rador Radio România.

Cu ajutorul Comandamentului de Asistență în Securitate al Armatei SUA, Regimentul 74 Patriot din România a efectuat luna trecută o serie de lansări la poligonul Capu Midia, de-a lungul coastei Mării Negre, se arată în comunicat.

„România a făcut istorie, întărind securitatea regională și flancul sud-estic al NATO”, se arată în comunicat.

Exercițiul de două zile, care a constat în patru demonstrații, a servit drept piatră de hotar pentru eforturile României de a-și dezvolta capacitățile de apărare aeriană.

De când Regimentul 74 Patriot a primit primul dintre cele șapte sisteme Patriot, în 2020, parte a unei achiziții de 3,9 miliarde de dolari, o echipă de instructori ai armatei (americane) a fost reunită pentru a oferi asistență.

În prezent, SUA ajută România cu antrenamente la cea de-a doua din cele șapte unități de tragere.

Operarea sistemului Patriot – care include stații de lansare, radare avansate și alte echipamente complexe – necesită o pregătire extinsă. De obicei, durează câțiva ani pentru ca o unitate să devină pe deplin operațională și calificată, a spus armata.

Totuși, au existat excepții. La începutul acestui an, un contingent de operațiuni de apărare aeriană ucraineană a încheiat un antrenament realizat cu ajutorul armatei, cu sistemul Patriot, în doar câteva luni, și s-a întors pe câmpul de luptă pentru a-și apăra țara de forțele ruse.

„Poziția României de-a lungul Mării Negre, granița de 380 de mile cu Ucraina și parteneriatul de securitate cu Statele Unite fac din această țară un aliat esențial pentru SUA și pentru Europa”, se arată în comunicatul armatei.

Încorporarea rachetelor Patriot în formația de luptă este unul dintre numeroasele progrese pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a-și moderniza armata.

Țara din fostul bloc estic este unul dintre puținii membri NATO care au atins pragul de cheltuieli de 2% din PIB pentru apărare. În noiembrie, România a primit și aprobarea de a cumpăra 54 de tancuri Abrams în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: