Recurs împotriva deciziei statului Colorado de a-i interzice lui Trump să participe la alegerile primare

Donald Trump
Sursă foto: X / Donald Trump

Partidul Republican a depus un recurs miercuri la Curtea Supremă a SUA împotriva deciziei unui tribunal din Colorado de a-i interzice fostului preşedinte Donald Trump (2017-2021) să participe la alegerile primare din acest stat, informează DPA.

Grupul juridic conservator American Center for Law and Justice (ACLJ) a anunţat că a contestat decizia instanţei în numele Partidului Republican din Colorado. Acesta solicită Curţii Supreme a SUA să anuleze hotărârea.

”Acesta este cel mai mare caz de interferenţă electorală din istoria SUA şi reprezintă un atac grav asupra dreptului fundamental la vot a milioane de americani”, a subliniat ACLJ într-un comunicat.

”Dacă decizia Curţii Supreme din Colorado nu va fi anulată, orice alegător va avea puterea de a cere descalificarea oricărui candidat politic, în Colorado sau în orice altă jurisdicţie care îi urmează exemplul”, scrie în recurs, potrivit The New York Times, preluat de EFE.

Cei nouă judecători de la Curtea Supremă trebuie să decidă acum dacă vor lua sau nu în considerare acest caz.

Săptămâna trecută, într-o decizie fără precedent în istoria SUA, Curtea Supremă din Colorado a decis că Trump nu este eligibil pentru alegerile primare din 5 martie în acest stat din cauza rolului său în luarea cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021 şi că, prin urmare, nu poate participa la alegerile primare.

Judecătorii au invocat cel de-al 14-lea amendament al Constituţiei, care interzice persoanelor care instigă la o rebeliune să ocupe funcţii în alegeri. Acest amendament a fost adoptat în 1868, după Războiul Civil din Statele Unite, pentru a împiedica venirea la putere a persoanelor asociate cu sudiştii confederaţi.

Votul în interiorul partidelor, stat cu stat, începe pe 15 ianuarie cu Iowa. Aceste alegeri primare determină cine va fi pe buletinul de vot pentru alegerile generale din 5 noiembrie.

Colorado va organiza alegerile primare prezidenţiale marţi 5 martie, zi cunoscută sub numele de Super Tuesday, o dată-cheie la care vor vota 16 state şi care ar putea defini cursa.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: