Salariul minim european, un echilibru între salariul minim și salariul mediu

Sursa foto: X

În ciuda crizelor suprapuse din ultimii ani – Covid19, criza din energie și războiul din Ucraina – România a reușit să crească considerabil salariul mediu.

Dacă în 2021 venitul mediu pe oră din România era de 8 euro/oră, în 2022 a ajuns la 9 euro/oră, iar 2023 s-a încheiat cu un venit mediu pe oră de 10,4 euro, punctează analiștii.

Potrivit acestora, aceste creșteri sunt strâns legate și de creșterea semnificativă a salariului minim care a avut parte de majorări considerabile și care a dus la o creștere în lanț a tuturor salariilor.

„Însă e nevoie de un echilibru între salariul mediu și cel minim astfel încât de la 1 ianuarie să se poată implementa salariul minim european. O astfel de măsură ar elimina decalajul dintre cei cu venituri mici și cei cu salarii mari, dar vine și cu o formulă pentru calcularea salariului minim mult mai predictibilă pentru antreprenori”, se arată în analiză.

Pe de altă parte, salariul mediu a crescut, ajungând în luna februarie la 4.876 de lei, cu peste 14% mai mult față de februarie 2023, în condițiile în care inflația este în scădere. Aceste cifre reflectă o stabilitate macroeconomică, dar și creștere a nivelului de trai din România.

Avem o ţară stabilă macroeconomic, avem o ţară unde în acest moment scade inflaţia şi încercăm să scădem preţurile la alimente. Acolo a mai rămas un decalaj. Am cifrele exact cât au crescut per gospodărie, cât au crescut veniturile per persoană, care sunt şi creşterile de preţuri. E pentru prima oară când suntem pe un plus de creştere”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la un post de televiziune.

Conform celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net în România a atins valoarea de 4876 lei în luna februarie 2024, față de 4.270 lei în aceași perioadă a anului trecut, adică o creștere netă de peste 600 lei

În ceea ce privește indicele câștigului salarial real, acesta a fost de 106,5% în februarie 2024 față de aceeași lună a anului anterior, indicând o creștere a puterii de cumpărare a salariilor ajustată pentru inflație.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: