Sărăcia din Italia a atins un nou vârf, în pofida relansării economice

Numărul de persoane care trăiesc în sărăcie în Italia a crescut în 2023, atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, arată datele oficiale publicate luni, în pofida relansării economice apărute după relaxarea restricţiilor impuse în timpul pandemiei, transmite Reuters.

Numărul persoanelor care trăiesc în „sărăcie absolută”, adică cei care nu sunt în măsură să cumpere bunuri şi servicii esenţiale, a crescut până la 5,75 milioane de persoane, sau 9,8% din populaţia Italiei, a informat Institutul naţional de statistică (ISTAT). Chiar dacă este vorba de o creştere modestă comparativ cu un nivel de 9,7% înregistrat în 2022, este vorba de cea mai ridicată rată a sărăciei înregistrată de Italia de la debutul colectării datelor statistice în 2014.

Economia Italiei şi-a revenit mai puternic din recesiunea provocată de pandemie în 2020-21 decât statele vecine, Germania şi Italia, iar această revenire a fost însoţită de o creştere a gradului de ocupare. Cu toate acestea, datele oficiale publicate de ISTAT arată că această revenire nu i-a ajutat prea mult pe cei săraci.

Comparativ, procentul celor care trăiau în sărăcie absolută în Italia era la 9,1% în 2020 şi la 9% în 2021, în plină pandemie, când impactul recesiunii asupra familiilor a fost contracarat, parţial, de numeroase măsuri de sprijin adoptate de Guvernul de la Roma.

ISTAT defineşte sărăcia absolută drept situaţia celor care nu sunt în măsură să cumpere bunuri şi servicii necesare pentru „un standard acceptabil de trai”, care să asigure că nu sunt izolaţi la marginea societăţii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL