Tabere de vară dedicate tinerilor români care locuiesc în afara țării, proiect cu implicarea FRF

tabere
tabere

În această vară, FRF este partenerul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerului Sportului în organizarea a şase tabere dedicate tinerilor români care locuiesc în afara ţării.

Taberele au loc în judeţele Neamţ, Bistriţa-Năsăud, Tulcea, Botoşani, Hunedoara şi Gorj. Prin intermediul Taberelor ARC, participanţii vor lua parte la o serie de activităţi prin care să redescopere România, să-şi exerseze abilităţile de comunicare în limba română şi să-şi îmbogăţească cunoştinţele de cultură şi civilizaţie românească, informează FRF, potrivit News.ro.

Tinerii petrec astfel câte o săptămână, în diferite judeţe ale ţării, unde au ocazia să viziteze monumente, muzee, să participe la excursii şi la ateliere de limba română, de desen, istorie sau georgrafia României, pentru a se familiariza cu specificul şi istoria ţării.

În primele săptămâni, peste 120 de tineri (etnici români sau cu cetăţenie română) proveniţi din Ucraina, Republica Moldova şi Canada au participat în tabăra care a avut loc la Agafton, în Botoşani. Aici, au avut ocazia să joace fotbal alături de patru juniori din academia clubului FC Botoşani, dar şi de antrenorul de la categoriile U15 şi U16 ale formaţiei, Mirel Dulgheru.

Alţi aproximativ 150 de tineri au luat parte la activităţile din Centrul de Agrement de la Oglinzi, judeţul Neamţ, unde pe lângă participanţi din Ucraina şi Republica Moldova, au fost prezenţi şi copii din Austria. Ei au avut ocazia să participe la un mini-turneu de fotbal şi au fost premiaţi de FRF.

Activităţile din cadrul proiectului s-au desfăşurat şi la Căprioara, judeţul Hunedoara, cu participarea a aproximativ 30 de tineri. Acţiunea a fost organizată cu sprijinul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Hunedoara.

Cei 50 de copii români de toate vârstele din Moldova şi Ucraina aflaţi în tabără la Centrul de agrement Sângeorz-Băi au avut parte de o surpriză în dimineaţa zilei de joi, 10 august. Alături de ei a fost prezent fostul internaţional cu 34 de selecţii şi 14 goluri pentru România, câştigător al Cupei Campionilor Europeni, Gabi Balint, născut chiar în Sângeorz-Băi.

Acesta le-a împărtăşit tinerilor din experienţa sa şi i-a încurajat la un meci de fotbal disputat în locul în care şi fostul fotbalist a jucat atunci când era copil. „Chiar în acest loc am jucat şi eu fotbal când eram mic, aici am făcut şcoala generală. Îmi amintesc că de Crăciun, de ziua mea, mereu îmi doream să primesc o minge. Şi când primeam, prima noapte dormeam cu ea în pat. Sportul e foarte important pentru sănătatea voastră, aşa că vă încurajez să faceţi sport, să fiţi activi”.

La final, toţi participanţii au primit în dar un suvenir din partea Federaţiei Române de Fotbal.

În perioada 21-27 august, aproximativ 200 de copii români proveniţi din Republica Moldova, Ucraina, Italia, Spania, Israel şi Statele Unite participă la activităţile din cadrul taberei de la Sulina, judeţul Tulcea.

În dimineaţa zilei de marţi, 22 august, copiii au primit vizita selecţionerului României U20, Costin Curelea, care i-a provocat pe aceştia la mai multe jocuri cu mingea de fotbal. 30 dintre copiii prezenţi în tabără au participat la acţiunea de fotbal şi s-au înscris şi într-un concurs cu premii oferite de FRF.

În deschidere, Florin Şari, manager responsabilitate socială FRF, le-a vorbit tinerilor despre beneficiile fotbalului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: