De ce protestează fermierii din Europa și cum au ajuns să profite de nemulțumirile lor extremiștii și conspiraționiștii

Protest de Fermiei in Berlin
Sursa foto: Captura video/ Youtube - România liberă

După proteste similare organizate anii trecuți în Olanda, Spania și Franța, acum a venit rândul fermierilor din Germania – cea mai puternică economie din UE – să-și verse furia împotriva planurilor guvernului Olaf Scholz de majorare a impozitelor și a taxelor pentru poluare.

Practic, fermierii din cele mai bogate economii europene protestează, cu o ferocitate tot mai mare, împotriva politicilor guvernamentale de protecție a mediului, pe motiv că aceste politici nu fac decât să devină din ce în ce mai costisitoare pentru ei. Guvernele europene se confruntă însă cu o problemă tot mai presantă: toate aceste nemulțumiri și proteste atrag „atenția” partidelor extremiste și mișcărilor conspiraționiste care instigă la rezistență „în masă” răsturnarea guvernului, se arată într-o analiză The Guardian.

Anul trecut, fermierii din Olanda au blocat autostrăzile cu baricade din bălegar, ca măsură de protest împotriva deciziei autorităților de reducere drastică a emisiilor de azot. Proteste similare au avut loc în Belgia anul trecut. Proteste similare au avut loc și în Franța și Spania, dar și în Irlanda, în urmă cu o lună. Acum, a venit rândul Germaniei, ce mai mare economie din Europa. După ce în decembrie 2023, fermierii furioși aruncau cu bălegar pe străzile Berlinului, guvernul german nu a mai pus în aplicare planul de reducere a subvențiilor pentru carburanți pentru mașinilor agricole.

Grupurile de lobby ale fermierilor insistă însă ca acest plan să fie respins cu totul. Fermierii au organizat luni la Poarta Brandenburg din Berlin un protest masiv față de planurile guvernului de majorare a unor impozite: Circa 10.000 de persoane, 3000 de tractoare şi 2000 de camioane au luat parte la protest, după o săptămână în care nemulţumirile agricultorilor au crescut şi mai mult presiunea asupra coaliţiei cancelarului Olaf Scholz, care se confruntă cu probleme bugetare şi ascensiunea forţelor de extremă dreapta. Rezultatele unui sondaj publicat vineri şi citat de dpa arată că peste două treimi dintre germani, mai precis 68%, susţin protestele fermierilor împotriva planurilor guvernului de eliminare a unor subvenţii.

Citeste mai mult AICI

.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: