EURACTIV: Știri din capitalele Europei, 14 iulie

Library Of Congress

BERLIN

Partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (Alternative für Deutschland – AfD) va face din disoluția controlată a UE una dintre țintele sale cheie pentru viitoarele alegeri europene. Liderul partidului, Tino Chrupalla, îl numește pe premierul ungar Viktor Orbán unul dintre principalii săi aliați. Uniunea Europeană „acaparează competențele naționale fără a putea înlocui statul-națiune”, fiind în același timp insuficient de democratică, deoarece Comisia nu are legitimitate, a susținut acesta.

 

În altă ordine de idei, prima strategie a Germaniei privind China plasează tehnologia în centrul eforturilor sale de a reduce dependența față de Beijing în domenii precum aprovizionarea cu materii prime, protecția infrastructurii critice, securitatea cibernetică, contraspionajul și combaterea dezinformării.

 

INSTITUȚIILE UNIUNII EUROPENE

Numirea de către Comisia Europeană a unui economist american într-un post de conducere în cadrul departamentului responsabil cu concurența a provocat reacții din partea politicienilor francezi, ministrul francez al Comerțului Digital, Jean-Noel Barrot, invitând „Comisia să reexamineze această decizie”.

 

VIENA

Austria își propune să devină una dintre țările fruntașe ale blocului comunitar în industria cipurilor și mizează pe Actul emis de Uniune în acest sens. Actul ar trebui să fie principalul mijloc de stimulare a producției de semiconductori, dar, pe de altă parte, se ferește să investească fonduri publice în acest sector.

 

STOCKHOLM

Guvernul suedez și partidul populist de dreapta, Democrații Suedezi, vor merge mai departe cu o propunere de înăsprire a cerințelor pentru imigrația familială, cu scopul de a reduce numărul de intrări în Suedia, potrivit unei declarații comune.

 

ROMA

Italia intenționează să redeschidă minele închise în urmă cu 30 de ani, în încercarea de a face față penuriei de materii prime esențiale din Uniunea Europeană, a anunțat joi ministrul Adolfo Urso.

 

BRATISLAVA

Pe măsură ce normele privind emisiile continuă să crească prețul mașinilor pe bază de combustibili fosili. În schimb, mașinile electrice devin mai rentabile din punct de vedere al costurilor, deoarece oamenii ar putea economisi până la 2.500 de euro la achiziționarea unui automobil mai ecologic cu cinci ani înainte de interzicerea motoarelor cu combustie din UE, potrivit unei analize a Institutului slovac pentru politica de mediu.

 

PRAGA | SKOPJE

Procesul de extindere a UE a devenit, în sfârșit, mai dinamic, iar Macedonia de Nord ar trebui să folosească acest impuls și să facă un pas înainte, a declarat joi, la Skopje, ministrul ceh de Externe, Jan Lipavský.

 

VARȘOVIA

Legea privind refacerea naturii, adoptată miercuri de Parlamentul European, a fost criticată de politicienii polonezi din tabăra guvernamentală și din opoziție, din cauza potențialelor consecințe pe care le-ar putea avea asupra agriculturii și silviculturii.

 

SOFIA

Cel mai mare pachet de ajutor militar unic – care include 100 de vehicule blindate din stocul poliției bulgare, în mare parte vehicule purtătoare de infanterie – a fost trimis în Ucraina, în ceea ce reprezintă prima decizie oficială a Sofiei de a ajuta Kievul cu echipamente grele, au anunțat joi autoritățile bulgare.

 

Sursa: Euractiv.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL