MADRID
Spania intenționează să conducă viitoarele relații ale UE cu Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC). Partidele majoritare, PSOE de centru-stânga și PP de centru-dreapta, evită să vorbească despre trecutul colonial al Spaniei, iar SUMAR, platformă de stânga, face un apel vag la „reflecția comună”. Între timp, VOX, de extremă-dreapta, își promovează agenda patriotică pentru a proteja „moștenirea” Spaniei în America Latină.
În altă ordine de idei, șase din zece tineri spanioli nu se consideră reprezentați de sistemul politic al țării lor, dar 86% dintre cei cu drept de vot vor merge duminică la urne la alegerile generale, relevă un studiu publicat de Consiliul Tineretului.
INSTITUȚIILE UE
Un raport UE sugerează că glifosatul este pe cale să fie reaprobat de UE. Controversatul erbicid ar putea fi aprobat încă din luna septembrie, termen criticat de grupurile de campanie ecologiste ca fiind „nedemocratic”.
VIENA
Presiunea pentru ratificarea acordului comercial UE-Mercosur este din ce în ce mai mare asupra cancelarului austriac Karl Nehmanner, în timp ce industria și unele părți ale propriului său partid l-au îndemnat să renunțe la veto. În 2019, Austria a invocat preocupările legate de impactul acordului asupra sectorului agricol național și de incendiile din pădurile amazoniene, argumentând că acordul încalcă ambițiile de mediu ale UE.
BERLIN
Guvernul german dorește să convingă Franța, care încă ezită, că meritele acordului de liber schimb UE-Mercosur – discutat în prezent la summitul UE-CELAC – sunt valoroase. Discuțiile dintre UE și blocul sud-american Mercosur au avut loc pe parcursul ultimilor 20 de ani și s-au încheiat cu un acord politic în 2019. Cu toate acestea, în lipsa unui text final semnat sau adoptat, în ciuda faptului că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va finaliza acordul până la sfârșitul anului, Franța, Irlanda și Olanda au solicitat garanții suplimentare, în special în ceea ce privește mediul.
PARIS
Academia Franceză de Medicină, autoritatea însărcinată cu consilierea guvernului în materie de sănătate publică, s-a pronunțat în favoarea sinuciderii asistate în cazuri excepționale, enumerând condițiile și excluzând eutanasia din recomandările sale.
STOCKHOLM
Suedia nu este îngrijorată de faptul că Turcia nu a aprobat încă și nici nu a dat vreo informație cu privire la momentul în care va ratifica cererea de aderare la NATO, în ciuda promisiunilor Ankarei de săptămâna trecută, a declarat luni premierul suedez Ulf Kristersson.
OSLO
Platformele de socializare deținute de Meta se vor confrunta cu o interdicție a publicității comportamentale bazate pe profilarea extinsă a utilizatorilor în Norvegia. Interdicția este temporară, va avea efect trei luni ncepând cu 4 august și vine în urma unei decizii a Curții de Justiție a UE care a constatat că această practică nu are un temei juridic.
ROMA
Matteo Salvini, lider al partidului politic populist de drepta, Lega, consideră că italienii sunt ostatici ai Agenției Fiscale și că micile datorii ale cetățenilor ar trebui să fie eliminate, solicitând doar o plată parțială.
ATENA
Două incendii de vegetație, alimentate de vânturi puternice, au făcut ravagii în orașele de coastă din apropierea Atenei luni, 17 iulie, forțând locuitorii să își părăsească locuințele și determinând evacuarea a sute de copii dintr-o tabără de vară.
PRAGA
Europa va deveni un jucător egal pe plan mondial doar atunci când va deveni o federație, a declarat ministrul ceh pentru Afaceri Europene, Martin Dvořák, într-un interviu exclusiv pentru EURACTIV.
BRATISLAVA
Fermierii, silvicultorii și mai mulți politicieni din Slovacia cer reglementări privind urșii bruni, deoarece atacurile acestora asupra fermelor și oamenilor s-au intensificat.
SOFIA
Exporturile bulgare de arme au crescut cu 200% în 2022, când Rusia a declanșat războiul în Ucraina, a declarat luni ministrul bulgar al Economiei, Bogdan Bogdanov, pentru televiziunea de stat.
Sursa: Euractiv.com.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News