Euroalegeri: extremiștii pierd voturi în UE. Violențele, în creștere în Germania

George Simion, alături de Giorgia Meloni, sursa: George Simion

Suveraniștii și extremiștii din UE sunt în scădere în sondaje, cu o lună înainte de euroalegeri. În același timp, Germania se confruntă cu numeroase violențe împotriva politicienilor, ceea ce tulbură scena politică europeană.

Uniunea Europeană (UE) traversează cea mai dificilă perioadă din ultimii 30 de ani. Numeroasele crize au erodat semnificativ încrederea cetățenilor în partidele mainstream și instituțiile europene. Europeismul nu mai este singura ideologie din statele membre UE, mai ales după aproape un deceniu marcat de crize.

Extremiștii scad în sondaje

Sondajele de la început de mai, cu o lună înainte de euroalegeri, arată că grupurile extremiste și suveraniste sunt în scădere în Parlamentul European (PE).

Identitate și Democrație este cel mai important grup suveranist din PE. Printre membrii acestui grup se numără partidele Lega din Italia, Adunarea Națională din Franța, Alternativă pentru Germania. Sondajele din mai arată că acest grup ar putea obține doar 85 de mandate la euroalegerile din 9 iunie. La început de 2024, grupul ID era la 91 de mandate, dar în ultimele luni a pierdut încrederea cetățenilor.

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) este al doilea mare grup suveranist. Acesta se află sub influența partidului italian Frații Italiei, condus de Giorgia Meloni, premierul italian. Frații Italiei este un partid fascist, conectat la mafia italiană și cu numeroase probleme de corupție. Grupul ECR ar obține doar 74 de mandate la alegerile din 9 iunie, potrivit sondajului din mai. De asemenea, ECR este în scădere în ultimele luni. Alte partide influente din acest grup sunt: Lege și Justiție, din Polonia, Democrații Suedezi și VOX, din Spania.

Strategiile disperate ale suveraniștilor

Suveraniștii sunt conștienți că încep să piardă încrederea cetățenilor și adoptă strategii disperate înainte de euroalegeri. Frații Italiei au decis să deschidă lista pentru Parlamentul European cu Giorgia Meloni. Aceasta va rămâne în continuare premier, dar speră că va fi o locomotivă pentru partidul italian care e tot mai contestat.

Frații Italiei (FdI) au cele mai mari problemele de corupție din ultimii ani. Daniela Santache, ministra turismului și membră FdI, este aproape de un proces pentru corupție. Mai mulți politicieni FdI au fost acuzați de asociere cu mafia, cumpărare de voturi de la mafia sau legături cu mafia italiană. Giorgia Meloni nu s-a declarat niciodată anti-fascistă, ceea ce a provocat furia italienilor și a fost de multe ori comparată cu Mussolini.

CITIȚI ȘI: ANALIZĂ „Prietenii” lui George Simion în Italia: mafie, corupție, violuri și droguri

Francezii din Adunarea Națională încearcă și ei o nouă strategie. Marine Le Pen a inventat un nou personaj politic îndrăgit de cetățeni: tânărul Jordan Bardella, care la doar 28 de ani este președintele Adunării Naționale.

Jordan Bardella este carismatic, știe să câștige dezbaterile și demonstrează un populism care atrage mai ales generațiile mai tinere. Ascensiunea politică a lui Bardella a fost posibilă mai ales după ce s-a apropiat de fiica unui important politician din partidul lui Le Pen. Ulterior, tânărul politician a reușit să intre și în patul nepoatei lui Marine Le Pen, ceea ce i-a adus funcția de președinte al Adunării Naționale. Carisma lui Bardella nu pune în pericol ambițiile politice ale lui Marine Le Pen, care vrea să devină președinta Franței.

Bardella este exemplul perfect al propagandistului care a știut să-și facă drum spre patul fiicei unui politician. Acesta nu a lucrat, nu a terminat facultatea, iar de peste zece ani face propagandă pentru Marine Le Pen.

Jordan Bardella va fi principalul vector de imagine al suveraniștilor francezi la euroalegeri. Acesta va intra în Parlamentul European și are toate calitățile să conducă grupul suveraniștilor.

Jordan Bardella
Sursa foto: Facebook – Jordan Bardella

Violențele, în creștere în Germania

Germania are o problemă în ultimii ani, după ce nemulțumirile cetățenilor au explodat. Partidele aflate la guvernare sunt tot mai mult contestate de cetățeni, iar în unele cazuri, politicienii SPD și Verzi sunt agresați de cetățeni.

SPD, partidul cancelarului Olaf Scholz, are o confruntare directă cu suveraniștii de la Alternativă pentru Germania (AfD). SPD a organizat mai multe mitinguri împotriva AfD, avertizând în legătură cu extremismul din Germania. Această confruntare poate fi explicată și din motive electorale, deoarece AfD a devenit al doilea partid din Germania, în timp ce SPD e pe locul 3 în sondaje. În doar 3 ani, SPD a pierdut 10 procente, iar AfD a câștigat 8%.

Și în Germania se observă că partidele suveraniste și extremiste sunt în scădere. AfD avea, la început de 2024, circa 22% în sondaje, iar în luna mai a coborât la 18%. Violențele politice nu ajută AfD înainte de euroalegeri.

AUR, pe urmele AfD la euroalegeri

AUR a încercat să promoveze violența în politica românească. Politicienii AUR au avut, de multe ori, un discurs care încuraja la violențe. Partidul lui George Simion nu traversează o perioadă pozitivă, iar în ultimele luni a scăzut în sondaje. AUR a ajuns la 16%, după ce la sfârșit de 2023 avea peste 20%. AUR riscă un dezastru la euroalegeri, mai ales după ce a pierdut multe filiale.

Partidele suveraniste reușesc să câștige doar în țările în care își cizelează limbajul, cum au făcut Frații Italiei în Italia și Adunarea Națională în Franța. De asemenea, Democrații Suedezi au reușit în Suedia să ajungă pe locul 2 la alegerile legislative din 2022 și astăzi sunt în majoritatea parlamentară.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: