Luni, 29 aprilie a.c., Biroul Electoral Central (BEC) a publicat lista candidaturilor rămase definitive. Astfel, 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi 4 independenţi vor participa la alegerile europarlamentare.
Remus Ioan Ştefureac, analist politic, a explicat pentru PS News, importanța ordinii partidelor de pe buletinele de vot și previziunile pentru prezența la urne, pe 9 iunie, a românilor.
„Ordinea de pe buletinele de vot are o importanță, evidentă. În sensul în care, primul partid sau primele partide care sunt pe prima pagină, sunt de asemenea, primele care sunt văzute de votanți.
De exemplu, la sondajele de opinie, dacă întrebi cu cine votezi, tendința e ca cetățeanul să rețină primele două-trei nume sau primele două, trei partide. Numai că, la sondaje avem posibilitatea de a contracara acest efect, în sensul în care rotim ordinea și în felul acesta fiecare partid sau candidat are o șansă de a fi pe primul loc.
După 30 de ani de democrație, românii au devenit semnificativ mai educați, din punct de vedere al comportamentului de vot
Evident că și sondajele pot să influențeze puțin, dar dacă opiniile sunt bine formulate, clar formulate, aș spune că, după 30 de ani de democrație, românii au devenit semnificativ mai educați din punct de vedere al comportamentului de vot.
Cu siguranță, alegerile europarlamentare de anul acesta vor genera un interes mai mare din partea populației, atât din perspective importanței alegerilor europarlamentare, importanței instituțiilor europene. Multe decizii care se iau la Bruxelles au influență asupra vieții, asupra nivelului de trai din România, prin urmare, sunt alegeri importante.
Dincolo de acest lucru, sigur este și un anumit context mai tulbure și atunci se generează o mobilizare poate mai mare, în folosul democrației, în ansamblu, și împotriva unor curente hiper-populiste și extremiste care nu fac bine nimănui. Și, în al 3-lea rând, cel de context particular pentru România, această comasare între alegerile europene și locale vor determina o prezență mai mare la vot”, spune analistul.
Potrivit comunicatului BEC, pe buletinul de vot pe prima poziţie se va afla Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR).
Locurile următoare sunt:
- Alianţa Electorală PSD PNL;
- Partidul Reînnoim Proiectul European al României;
- Alianţa AUR;
- Partidul Umanist Social Liberal;
- Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei;
- România Socialistă;
- Partidul România Mare;
- Partidul Patrioţilor;
- Partidul Alternativa Dreaptă;
- Partidul S.O.S. România;
- Partidul Diaspora Unită.
Candidaţii independenţi vor fi trecuţi pe poziţiile 13, 14, 15 şi 16, în ordinea înregistrării candidaturilor, respectiv Pîrvănescu Paula-Marinela, Gheorghe Vlad-Dan, Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel şi Şoşoacă Dumitru-Silvestru. Potrivit sursei citate, tragerea la sorţi a fost efectuată de către preşedintele Biroului Electoral Central, judecător Vasile Bîcu.
Reamintim că un număr de 15 formaţiuni politice şi alianţe electorale şi 7 candidaţi independenţi s-au înscris iniţial la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Au fost respinse candidaturile depuse de Partidul Oamenilor Liberi, Partidul Noua Românie, Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache, precum şi cele ale candidaţilor independenţi Jurma Paul-Octavian, Mustăţea Ilie-Cătălin şi Mîndru Petru.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News