Eurodeputații români au solicitat măsuri de sprijin pentru producătorii afectați de importurile de zahăr din Ucraina

colaj foto (Uniunea Europeană 2021-2022/ Sursă foto: EP)

Eurodeputații Dan Montreanu, Carmen Avram și Daniel Buda au solicitat în mod oficial Comisiei Europene printr-o scrisoare dedicată comisarului pentru agricultură,  Janusz Wojciechowski, să adopte anumite măsuri cu scopul de a sprijini producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina, sub condiția de a nu perturba piața internă.

„Alături de colegii mei, doamna Carmen Avram și domnul Dan Motreanu, am adresat o scrisoare Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în care ne-am exprimat profunda îngrijorare față de situația de pe piața zahărului alb și am solicitat acțiuni imediate pentru sprijinirea acestui sector. Considerăm că în contextul actual, este necesară o intervenție promptă și hotărâtă pentru a asigura stabilitatea și sustenabilitatea pieței zahărului alb din România”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, Daniel Buda, anunțând demersul comun inițiat împreună cu ceilalți eurodeputați care fac parte din respectiva comisie.

În aceeași ordine de idei, Daniel Buda a pus accent pe faptul că „numărul fabricilor de zahăr din România s-a redus în mod semnificativ, iar tot mai mulți fermieri anunță că vor renunța definitiv la culturile de sfeclă de zahăr în urma eliminării cotelor de producție și a importurilor masive de zahăr din Ucraina”.

Comisia Europeană a adresat o propunere Consiliului și Parlamentului European în ceea ce privește prelungirea accesului nelimitat și fără taxe a produselor de origine ucraineană.

„O asemenea măsură poate genera efecte negative imediate și ireversibile asupra producătorilor de zahăr alb din România. Ucraina produce și exportă cantități importante de zahăr alb la prețuri reduse, existând de multe ori îndoieli asupra calității acestor produse. Fermierii din Ucraina nu au interdicție la folosirea  neonicotinoidelor, așa cum au fermierii din Uniunea Europeană.  Astfel, suntem puși în fața unei concurențe profund neloiale, ce poate duce rapid la încetarea totală a producției romanești de sfeclă de zahăr și a industriei de rafinare”, semnalează, de asemenea, Dan Motreanu.

Reprezentanții ucraineni au anunțat recent creșterea producției de zahăr din sfeclă cu un procentaj de 25%. Ungaria, Polonia, precum și alte state membre ale Uniunii Europene au recurs deja la închiderea granițelor pentru aceste produse. Până în acest moment, exporturile din Ucraina au fost îndreptate preponderent către Polonia și România (cu un procentaj de peste 80%).

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: