BBC: Viktor Orban se află în cea mai mare criză politică de până acum, după demisia președintei Ungariei

Viktor Orban
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ungaria e zguduită în ultimele zile de un scandal politic cu ramificații mari pentru guvernul lui Viktor Orban, în urma unor demisii la vârful statului ungar. Scandalul riscă să degenereze și să devină, conform BBC, prima amenințare serioasă la stabilitatea guvernării autoritare a lui Orban, care și-a consolidat puterea în dauna instituțiilor democratice și declanșând o alunecare în autoritarism fără precedent într-un stat al Uniunii Europene.

Președinta Katalin Novak și ministra justiției, Judit Varga, și-au asumat împreună răspunderea pentru decizia de a-l grația pe Endre K, un fost director adjunct de orfelinat de stat. Endre K a fost condamnat și încarcerat după ce i-a convins pe copiii de la orfelinat să-și retragă acuzațiile de abuz sexual la adresa directorului orfelinatului. Proteste de anvergură au fost declanșate de apariția informațiilor.

Endre K s-a numărat printre cei 25 de deținuți grațiați de președinta ungară în timpul unei vizite a Papei Francisc, anul trecut. Numele său a devenit public, însă, abia anul acesta, pe 2 februarie.

Demisiile care șubrezesc guvernul Orban

Această dublă demisie, venită după proteste tot mai accentuate, îl privează pe Viktor Orban de doi aliați esențiali pentru stabilitatea regimului său.

Președinta Novak, scrie BBC, era prezentată cu imaginea de „mama națiunii” și asociată cu politicile de încurajare a natalității, populare în Ungaria. Katalin Novak, spre deosebire de stilul inflamator și agresiv al premierului Orban, folosea un ton mult mai puțin aspru și promova o formă de incluzivitate politică din rolul ei ceremonial de șefă a statului.

De cealaltă parte, Judit Varga, o apropiată a lui Orban, a condus „cruciada” lui Orban împotriva instituțiilor europene și era cunoscută pentru atacurile furibunde la adresa „birocraților bruxellezi”. Varga urma să fie vârful de lance la alegerile europene din acest an, însă în urma acestui scandal și a demisiei sale, ea s-a retras complet din viața publică.

Două alte personaje cheie au ajuns în bătaia focului – șeful comunicațiilor lui Viktor Orban, Antal Rogan, care se ocupă și de serviciile secrete; și Zoltan Balog, un episcop protestant și consilier personal al premierului ungar.

Orban pierde aliați

La câteva minute de la anunțul demisiei lui Judit Varga, fostul ei soț, un puternic „baron” al Fidesz, a criticat dur întregul regim construit de Orban în Ungaria.

„Nu vreau să mai fac parte nici măcar un minut în plus dintr-un sistem în care vinovații reali se ascund în spatele fustelor femeilor.

Pentru multă vreme am crezut într-o Ungarie ideală, națională, suverană și civică. Totuși, în ultimii ani, și mai ales astăzi, am început să realizez că totul este doar un produs politic, o falsă imagine care servește doar două scopuri: să protejeze puterea și să acumuleze bogăție imensă”, a declarat el.

Această declarație a fost urmată de un interviu de peste o oră și jumătate, duminică seară, pe un canal de YouTube critic guvernului. Interviul a fost urmărit de 1,4 milioane de ori.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: