Eurodeputatul S&D care luptă de un deceniu pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Victor Negrescu/ Sursa foto: Victor Negrescu

Aderarea României la spațiul Schengen este o epopee începută odată cu intrarea țării noastre în Uniunea Europeană. Reprezintă un drept și o obligație în același timp, iar conform tratatului de aderare la UE, România ar fi trebuit să intre imediat în zona de liberă circulație. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, chiar dacă țara noastră a asigurat în toți acești ani, de facto, securitatea frontierelor externe ale Uniunii la cele mai înalte standarde.

Mai mult decât atât, în ciuda faptului că România a îndeplinit începând cu 2011 toate criteriile tehnice suplimentare existente la nivelul spațiului Schengen, decizia a fost mereu amânată ca urmare a opoziției succesive a mai multor state membre, printre care se aflau Germania condusă de Angela Markel (PPE), Franța condusă de Nicolas Sarkozy (PPE) sau Olanda condusă de Mark Rutte (Renew).

De fapt, era vorba despre un blocaj politic, dictat de interesele electorale ale partidelor europene de centru-dreapta. Atât de clară a fost opoziția lor, încât subiectul aproape dispăruse de pe agenda externă a României. Subiectul a început să reapară în spațiul public în anul 2014, când europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a inițiat la scurtă vreme de la preluarea mandatului în Parlamentul European o amplă campanie denumită #RomâniaCereSchengen pentru susținerea acestui obiectiv de țară al României.

A strâns, cu ajutorul PES activists România și a Partidului Social Democrat, peste 50.000 de semnături pentru o petiție pe care a depus-o oficial la Parlamentului European și a deblocat dezbaterile privind această temă la nivel european. Petiția a fost acceptată și aprobată de legislativul european conducând, cu sprijinul Grupului S&D, la o primă rezoluție de sprijin a întregului Parlament European pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Eurodeputatul S&D, membru în delegația română social-democrată, nu s-a oprit aici. A scris tuturor guvernelor și miniștrilor responsabili din statele membre, primind răspunsuri de sprijin pentru România din partea a peste jumătate din statele membre. Totodată a pus subiectul pe agenda oficialilor europeni, la cel mai înalt nivel, cu sprijinul influentului fost președinte al Parlamentului European, Martin Schulz.

Odată ajuns Ministru delegat pentru Afaceri Europene, perseverentul om politic social-democrat a deblocat grupul de lucru Schengen la nivelul Guvernului României, care nu mai fusese întrunit de aproape patru ani. În același sens, a convins Franța și Germania, prin crearea Trio-ului miniștrilor afacerilor europene, să susțină aderarea României la spațiul Schengen. Mai mult, a fost printre cei care au vehiculat necesitatea unui vot în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne și atacarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a unui eventual refuz, în parteneriat cu instituțiile europene.

Revenit doar în 2020 la Bruxelles și Strasbourg, europarlamentarul român a relansat tematica la nivelul Grupului S&D și Partidului Socialiștilor Europeni. A convins treptat, cu sprijinul semnificativ al premierului Marcel Ciolacu, ale cărui eforturi eurodeputatul le subliniază mereu, și cu ajutorul colegilor săi din delegația română social-democrată, întreaga familie politică și guvernele social-democrate să sprijine România. Cel mai important pas a fost convingerea social-democraților din Suedia și Austria să sprijine aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

De altfel, familia social-democrată europeană a fost singura care a votat în unanimitate pentru aderarea României la spațiul Schengen în plenul Parlamentului European de două ori, aprobând în același timp două rezoluții de susținere în congresele sale. Din nefericire, la nivelul dreptei și grupului conservator au fost multe voci anti-românești. Eurodeputatul român a fost și în această privință mai mult decât persuasiv, contactându-i în mod direct pe cei care au votat împotrivă și convingând astfel trei europarlamentari de dreapta să își schimbe votul în favoarea României.

Împreună cu colegii săi din Grupul S&D, Partidul Social Democrat și PES activists România, a lansat anul trecut campania #RomâniiMerităÎnSchengen. Pe lângă contactarea miniștrilor de interne din toate statele membre, a lucrat îndeaproape cu comisarul social-democrat Ylva Johansson pentru punerea subiectului pe agenda europeană și a colectat peste 20.000 de mesaje de susținere din partea românilor, pe care le-a transmis reprezentanților statelor membre din Consiliul JAI.

De altfel, Victor Negrescu a și organizat un amplu protest față de blocarea accesului României la spațiul Schengen în fața Consiliului Uniunii Europene, în momentele în care Austria și Olanda s-au opus aderării țării noastre la zona de liberă circulație.

Europarlamentarul Victor Negrescu, ajuns astăzi în poziția de chestor, cea mai importantă funcție deținută de România în legislativul european, dar și în cea de consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, cu care are o colaborare profesională foarte bună, și-a intensificat eforturile pentru sprijinirea acestui obiectiv esențial pentru țara noastră.

Sub coordonarea prim-ministrului și în deplină colaborare cu instituțiile statului și cu colegii săi din Grupul S&D, a continuat să preseze pentru o decizie în favoarea țării noastre. Presa din Austria a relatat inclusiv despre demersul său de a merge la Viena și de a discuta cu oficialii austrieci.

În acest sens, a coordonat un raport esențial în Parlamentul European prin care implică legislativul european într-o eventuală contestare la Curtea de Justiție a UE a unui nou veto care ar urma să fie aplicat aderării României, punând statele membre reticente într-o situație dificilă. Totodată, prin raportul său, Parlamentul European solicită ca toate veto-urile să fie justificate din punct de vedere legal, cu argumente bazate pe tratatele europene și drepturile cetățenești la nivelul UE. Raportul său a fost de altfel votat cu o largă majoritate de legislativul european, reconfirmând astfel sprijinul instituției europene pentru România.

Concluzionând, trebuie să remarcăm că eforturile europarlamentarului S&D, Victor Negrescu, sunt mai mult decât lăudabile și ilustrează perfect demersurile concrete pe care le-au făcut Grupul S&D și delegația română social-democrată în Parlamentul European pentru România.

Sigla S&D

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: