Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei

Sursa foto: Pixabay

Europa s-a confruntat în 2023 cu un număr record de zile în care căldura resimţită a fost „extremă” pentru organismul uman, din cauza temperaturilor de peste 35 sau chiar 40 de grade Celsius, ale căror efecte asupra oamenilor au fost accentuate de umiditate, absenţa vântului sau de betonul încins, în zonele urbane, relatează luni AFP, Reuters şi dpa, citând un raport al observatorului european Copernicus şi al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), transmite Agerpres.

„Anul 2023 a înregistrat un număr record de zile de „stres termic extrem”, adică zile în care „temperatura resimţită” a depăşit echivalentul a 46°C”, potrivit raportului făcut public luni.

Acest indice de „stres termic” ia în considerare efectul temperaturii asupra corpului uman combinat cu alţi factori – umiditate, vânt, radiaţia solară. Pe lângă caniculă, continentul a suferit numeroase fenomene meteorologice extreme pe parcursul anului: două milioane de oameni au fost afectaţi de inundaţii sau furtuni, secete severe au afectat Peninsula Iberică şi estul Europei, iar cel mai mare incendiu de pădure din istoria continentului a devastat 96.000 de hectare în Grecia, aminteşte raportul anual al Serviciului Copernicus al Uniunii Europene pentru monitorizarea schimbărilor climatice, realizat împreună cu agenţia ONU responsabilă de probleme legate de meteorologie, climă şi ape.

Toate aceste dezastre au costat 13,4 miliarde de euro, din care 80% din cauza inundaţiilor produse într-un an marcat de precipitaţii mult peste medie, notează cele două instituţii. Raportul se concentrează în special pe impactul valurilor de căldură asupra sănătăţii, în condiţiile în care încălzirea globală face verile din ce în ce mai calde şi mortale pe continent.

„Observăm o tendinţă de creştere a numărului de zile cu stres termic în Europa, iar 2023 nu a făcut excepţie” cu noul record, care nu este totuşi cuantificat în raport, afirmă Rebecca Emerton, climatolog la Copernicus.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: