Europa votează. 373 de milioane de cetățeni din cele 27 de state membre ale UE sunt așteptați la urne

sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

373 de milioane de cetățeni din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt așteptați la urne pentru a alege 720 de membri ai legislativului european.

Potrivit calea europeană, prima zi a alegerilor pentru Parlamentul European s-a încheiat joi, 6 iunie 2024, în Olanda, cu o alianță între laburiști și verzi creditată cu obținerea a opt mandate și cu partidul liderului olandez de extremă-dreapta Geert Wilders pe locul al doilea, cu șapte mandate.

Votul din Olanda va fi urmat vineri, 7 iunie, de Irlanda, și de Letonia, Malta și Slovacia sâmbătă, 8 iunie. Este pentru prima dată, din primele alegeri din 1979, când procesul de vot la alegerile europene nu începe în Marea Britanie, țară care a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În Cehia, urnele vor fi deschise vineri și sâmbătă, 6-7 iunie, în timp ce în Italia votul va avea loc sâmbătă și duminică, 8-9 iunie.

Alegerile europene se vor încheia duminică cu un scrutin în 20 de state: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Grecia, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia,Slovenia, România, Spania, Suedia și Ungaria.

O înregistrare arată cetățeni finlandezi care votează la alegerile europene pe un feribot în arhipelagul Kemiönsaari, în Finlanda, la 4 iunie 2024. Feribotul m/s Stella, care servește drept loc de vot, navighează de la Kasnäs la Taalintehdas (Dalsbruk). Feribotul oprește în mai multe insule ai căror locuitori pot vota pe feribot.

Alegerile europene au loc în Finlanda la 9 iunie 2024, dar perioada de vot anticipat le permite cetățenilor să voteze înainte de ziua alegerilor. În timpul perioadei de vot anticipat, alegătorii cu drept de vot pot vota la oricare dintre secțiile de votare generală anticipată din Finlanda sau din străinătate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: