Europarlamentare2024/ O misiune a OSCE va evalua procesul electoral

Oficiul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru instituţii democratice şi drepturile omului (ODIHR) va evalua campania pentru alegerile europarlamentare din perioada 6-9 iunie cu o echipă formată din 19 experţi şi analişti, relatează vineri agenţia EFE.

Misiunea, din care şapte experţi fac parte din state care nu sunt membre ale UE, va vizita în următoarele două săptămâni circa 20 de state membre ale blocului comunitar. Evaluarea acestei echipe nu este axată pe desfăşurarea scrutinului în sine şi va fi în mare parte premergătoare acestuia.

Vorbind la o conferinţă de presă, şefa acestei misiuni, islandeza Sólrún Gísladóttir, a precizat că experţii nu vor monitoriza „în mod intensiv” procesul de vot şi numărarea voturilor în zilele alegerilor, când vor vizita doar un număr limitat de secţii de votare.

Activitatea lor urmează să se concentreze asupra altor teme, cum ar fi implementarea în practică a legislaţiei electorale europene şi naţionale, funcţionarea instituţiilor electorale, climatul politic, activităţile de campanie (inclusiv finanţarea), acoperirea mediatică a procesului electoral şi participarea grupurilor tradiţional mai slab reprezentate, precum tinerii, minorităţile sau persoanele cu handicap.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: