Simona Halep, suspendată 4 ani pentru dopaj

simona halep1
Sursa foto: Facebook / Simona Halep

Simona Halep a fost suspendată din tenis pentru o perioadă de 4 ani.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română de tenis Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP).

Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiției. Cea de-a doua acuzație a fost legată de nereguli în pașaportul biologic al sportivului (ABP) al lui Halep. Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei în cadrul procedurilor. La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP:

„După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent. Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să le ia în considerare atât în procedura roxadustat, cât și în procedura ABP a fost substanțial”, a declarat Karen Moorhouse, director executiv al ITIA.

„ITIA a urmat procesele corespunzătoare, așa cum am face-o cu orice altă persoană – în conformitate cu Codul Mondial Antidoping – îndeplinindu-ne scopul și responsabilitatea de a susține principiul concurenței loiale, în numele sportului. Juriul a recunoscut că procedura adecvată a fost urmată în cadrul deciziei scrise”, a adaugat Moorhouse.

„Înțelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri și ne menținem angajamentul de a fi cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util”, a subliniat directorul executiv al ITIA.

ITIA este partea terță delegată, în temeiul Codului mondial antidoping (Codul), de către Federația Internațională de Tenis, organismul internațional de conducere a sportului de tenis și semnatar al Codului.

ITIA este un organism independent responsabil de gestionarea și administrarea antidoping în cadrul tenisului profesionist.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL