EXCLUSIV Bogdan Chirițoiu, la Inițiativa celor Trei Mări: Noi, ca Europă, vrem să fim mai puțin dependenți energetic

Sursă foto: Facebook

Bogdan Chirițoiu, politolog, fost consilier de stat în Administrația Prezidențială, participă la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări.

„Ce constat eu este că este un eveniment din ce în ce mai amplu. Îmi aduc aminte când a pornit această inițiativă – a fost întâi neguvernamentală, apoi au intervenit guvernele. Deci a crescut foarte mult și a căpătat substanță. Și există și finanțare. Cred că s-au făcut mulți pași, iar zona aceasta de Europă are o voce, participă la dezbaterea de la nivel european și la nivel internațional. Toate lucrurile acestea sunt pozitive”, consideră specialistul.

În ceea ce privește necesitatea independenței energetice, mai ales în contextul crizei din Ucraina, Chirițoiu este de părere că sunt două aspecte: „1) tranziția energetică – una complicată pentru toate stările membre și 2) noi ca Europă, vrem să fim mai puțin dependenți – e foarte greu să produci tu la un cost rezonabil, ideea este să nu ai o dependență puternică, mai ales de un singur jucător cu interese adverse nouă, cum este Rusia”.

În încheiere, expertul crede că discursurile politicienilor români au fost unele „foarte bune”.

Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări – „Investing into a resilient tomorrow”, organizat de Guvernul României la Palatul Parlamentului, reunește peste 1.000 de reprezentanți ai mediului de afaceri, decidenți politici și guvernamentali, experți.

La acest eveniment participă președintele României, Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, Andrzej Duda, președintele Poloniei, țară coinițiatoare a Inițiativei celor Trei Mări, Andrej Plenkovici, prim-ministru al Croației, țară coinițiatoare a Inițiativei Celor Trei Mări, Edgars Rinkevics, președintele Letoniei, țară care a găzduit ediția de anul trecut a Summit-ului și Forumului celor Trei Mări, Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei, țară ce va organiza Summit-ul și Forumul de afaceri al Inițiativei celor Trei Mări în 2024, dar și John Kerry, emisarul special al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, invitat special al Forumului.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: