EXCLUSIV Câți urși sunt în România. 22 de oameni au fost omorâți în ultimii 6 ani

Sursa foto: www.impact.ro

Ionuţ Sorin Banciu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, susține că 22 de români au fost omorâți de urși, din 2016 până în 2022.

„Trebuie să avem niște instrumente care, pe de o parte, să protejeze populația de urs cu care ne mândrim, în același timp, să asigure siguranța cetățenilor și să reducă conflictele dintre oameni și animale”, a declarat Ionuţ Sorin Banciu, la Puterea Știrilor, care a adăugat și că „subiectul urșilor este un subiect sensibil”. 

În acest context, secretarul de stat de la Ministerul Mediului a amintit și despre Ordonanța de Urgență emisă de fostul ministrul Tánczos Barna, conform căreia intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se face „gradual”, extragerea prin împușcare fiind menționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.

De asemenea, urșii pot fi împușcați dacă „siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol”. Nu în ultimul rând, amintim că Ordonanța prevede că pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, caz în care puii vor ajunge într-un adăpost.

În România există în acest moment peste 8.000 de exemplare de urs brun, potrivit secretarului de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„Ursul este o specie protejată la nivel european, și în România, însă este important ca protejarea oricărei specii, indiferent despre ce vorbim, să nu aducă prejudicii oamenilor. Sănătatea, siguranța oamenilor este prioritară. Și ăsta a fost motivul pentru care în urmă cu aproape 1 an și câteva luni fostul ministru, Tánczos Barna, a emis această ordonanță de urgență. Bineînțeles, Guvernul României a aprobat-o pentru a permite intervenția de urgență în 2016. Decizia de atunci a fost o decizie de a nu interveni într-o populație de urs, pe motive politice, să spunem, pentru că subiectul este un subiect extrem de sensibil. Sunt oameni care sunt îngrijorați de siguranța lor, când merg în pădure și nu numai în pădure. Vedem deja urși în în spații urbane. În Brașov, în urmă cu câteva săptămâni, a fost un urs care a urcat pe terasa unui mall. Sunt din ce în ce mai multe cazuri. Este clar este nevoie de o intervenție. Tocmai asta a fost și justificarea pentru acea ordonanță de urgență care permite autorităților locale intervină când există acest pericol, gradual, în funcție de risc, pentru eu cred la nivel local se pot lua cele mai bune decizii.

Dacă pericolul este iminent, bineînțeles, se poate merge până la recoltare, împușcarea exemplarului respectiv, pentru ceea ce ne dorim este evitămpagubele, pierderile de vieți omenești de care în ultimii ani, din păcate, am avut parte. Au fost 22 de oameni care și-au pierdut viața din 2016 până în 2022. Trebuie să avem niște instrumente care, pe de o parte, protejeze populația de urs cu care ne mândrim, în același timp, asigure siguranța cetățenilor și reducă conflictele dintre oameni și animale”, a declarat secretarul de stat.

Întrebat la Puterea Știrilor dacă la Ministerul Mediului există și un eventual plan de export al acestor animale în alte țări, Banciu a explicat că: 

„Am avut o inițiativă la nivelul Ministerului, prin care am comunicat cu ambasadele țărilor membre UE în România, le-am rugat găsească o soluție pentru a reloca din urșii din România în alte state membre. Au fost câteva răspunsuri categorice de nu <<Nu ne dorim urși!>> sau refuzuri de a da un răspuns, ceea ce în limbaj diplomatic înseamnă tot o negație. Din păcate, vedem și aici o abordare diferită. Bineînțeles este o populație de urs la nivel european care trebuie protejată, însă o protejăm unde ea există. Exact ce discutam la început. Țări ca România, unde estimarea populației de urși este deja la peste 8000 de exemplare, e normal aibă alte provocări și cred aici, la nivel european, va trebui găsim o soluție pentru a explica faptul ne dorim protejarea patrimoniului natural al României, însă, în același timp, avem o situație specială, avem o populație de urși în stare foarte bună de conservare. Nu există riscul pierderii populației de urs în România. Dimpotrivă, credem  un management activ al acestei populații este necesar. Soluția de a nu face nimic nu mai există. Ăsta a fost și motivul pentru care ordonanța de urgență a fost emisă și acum există acest instrument care poate fi aplicat la nivel local, în funcție de situație”, a mai precizat Ionuţ Sorin Banciu, la Puterea Știrilor.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: