UPDATE 14.30
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat miercuri, după percheziţiile făcute la Casa Unirea, că au fost nişte sesizări pe care le-a primit şi a luat decizia să trimită Corpul de Control în verificare, pentru că erau sume alocate prin Casa Unirea de peste 50 de milioane de lei şi neîncasate, de la 3 societăţi comerciale.
”La Casa Unirea au fost anumite sesizări făcute de AGA către ministrul Agriculturii. În acel moment, am luat decizia să trimit Corpul de Control în verificare, pentru că erau sume alocate prin Casa Unirea de peste 50 de milioane de lei şi neîncasate, de la 3 societăţi comerciale”, a spus ministrul Florin Barbu, după şedinţa de Guvern.
El a precizat că Corpul de Control a întocmit un raport de inspecţie fiscală iar acesta a fost trimis către organele de cercetare penală.
”În momentul de faţă, am încredere în organele de cercetare penală, să îşi facă treaba şi îmi doresc ca banii să se cheltuie eficient şi (.) prin acel raport de inspecţie fiscală şi măsurile luate de organele de cercetare, Ministerul Agriculturii şi Casa Unirii să recupereze banii de la aceste societăţi comerciale Detaliile sunt în anchetă, eu mi-am făcut datoria, am sesizat organele de cercetare penală, sper să îşi facă treaba şi să avem un răspuns clar de la aceste instituţii”, a subliniat ministrul Agriculturii.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, miercuri, câteva zeci de percheziţii în Capitală şi în mai multe judeţe din ţară în legătură cu activitatea Casei de comerţ Unirea, instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.
Percheziţiile au loc la persoane din Bucureşti şi din mai multe judeţe, într-un dosar în care se investighează infracţiuni de abuz în serviciu în perioada 2023 – 2024, potrivit economica.net.
PS News a contactat persoane-cheie din „afacerea” Casa Unirea care au declarat cum s-au derulat lucrurile de-a lungul timpului care au fost interesele și ce s-a urmărit prin crearea acestui sistem comercial de vânzare cumpărare.
Legumicultorul Ionuț Radu care a condus Casa Unirea din februarie până în septembrie 2024 spune că a existat o conducere de la reluarea activității care a facilitat o serie de „relații comerciale”.
Trebuie să menționez că eu astăzi am doar calitatea de administrator, nu mai sunt director general, dar ce vă pot spune eu, și sper să nu comit o greșeală, este că a existat o conducere de la reluarea activității care a facilitat o serie de relații comerciale. Din acele relații comerciale a reieșit că nu s-au încasat banii investiți în respectivele contracte și sigur că mai departe, instituțiile au abilitatea să găsească și vinovații în cauză.
Sorin Minea, președintele Romalimenta spune că ideea Casei Unirea nu era proastă: „Ceea ce a urmat a fost neaoș românesc, cu niciun fel de logică, niciun fel de cursivitate”
Ideea de bază, din punctul meu de vedere putea să fie bună, dar așa cum s-a derulat, a fost greșită. Noi care eram în Consiliul de Administrație n-am avut cunoșțînță de foarte multe lucruri. Am terminat cu cel puțîn un denunț penal pentru ceea ce s-a întâmplat acolo.
S-au făcut niște afaceri care nu au nicio legătură cu afacerile corecte. S-au făcut tot felul de manevre. Am fost și la DNA, am dat atunci declarație, am făcut un denunț către ministrul Agriculturii, etc.
În 2019, Sorin Minea împreună cu alți reprezentanți ai fermierilor au semnalat grave probleme privind modul de cheltuire a bugetului alocat Casei de Comerț pentru produse agroalimentare UNIREA S.A.
S-a făcut o anchetă a Corpului de Control… a reieșit că tot ceea ce am spus noi este valabil, dar au lălăit-o. După ce noi am plecat de la Unirea, ne-am trezit cu proces să se recupereze daunele pe care le sesizasem chiar noi.
Am cerut cabinetului de avocatură să intenteze procesele penale pentru recuperarea daunei. Unul dintre reproșurile făcute a fost când am încercat să recuperăm dauna. Bun, n-au câștigat niciun proces. Pierd în serie, doar mai cheltuie niște bani, și mai există un proces cu cumpărarea acelui depozit de legume și fructe supraevaluat. A început scandalul cu cumpărare acelui depozit din Focșani. O șufeneală nenorocită!
Vă pot spune că la Unirea s-au dat 10 milioane de euro, ăsta a fost debutul. Era planul Dragnea. Trebuiau virați 120 de milioane de euro. Chestia că n-au vrut să cumpere de la cine a cerut, aia e deja e o poveste de adormit copii. Tot ceea ce s-a luat de către Unirea au fost făcut afaceri de asta , una cu depozitul de pește și cu niște pește care a fost un dezastru. S-au mai luat niște legume, nu mai țin minte de unde. A fost un dezastru și nimeni n-a vrut să le recumpere. Au dat sămânță de cartofi și nu au mai primit nimic.
Sorin Minea punctează că persoane „necunoscute” veneau să își vândă marfa proastă prin Casa Unirea: „Era o afacere cu iz politic”
Erau tot felul de iluștrii necunoscuți, reprezentanți de cooperative, sindicate, nu mai știu ce, care încercau să-și vândă marfa nevandabilă și Casa Unirea, să se spele cu ea pe cap! Prețul pieței era 3 lei la castraveți și voiau să-i vândă Casei Unirea cu 6 lei.
Era o afacere cu iz politic. Se crea un monstru cu foarte mulți bani. Poate, după aceea, cineva prelua monstrul ăsta. Ideea de bază a fost de a face niște depozite și de a ajuta cooperativele să-și vândă marfa pe piață, nu de a cumpăra marfă de la cooperative. Și de fapt, au cumpărat-o scump și o vindeau ieftin. Așa ceva nu se poate.
După aceea, să se facă niște depozite pentru depozitarea mărfurilor care după aceea să fie ambalate și trimise mai departe ca un ajutor pentru cooperative. N-a mers niciuna dintre chestiile astea pentru că se doarea altceva dar n-are rost să mă bag într-o chestie unde nu am niciun fel de probă. Cert este că pentru treaba de la Focșani, pentru depozit, a fost un denunț penal pe care l-am făcut noi.
Acela a fost de 1.000.000 euro. După aceea s-au cumpărat niște corturi care s-au dat unor cooperative, fără bani, fără nimic. Cooperativele nu au vrut să le dea înapoi. S-au cumpărat niște magazine modulare de la alt individ, care au fost depozitate, nu se știe unde și n-au fost folosite niciodată. S-au făcut cele două magazine, unul la Sibiu și unu în București. Un jaf înfiorător. Deci magazine cumpărate în zone proaste pentru care s-a cheltuit enorm și nu s-a scos niciun fel de bani.
Nu putea să funcționeze în felul în care au făcut Casa Unirea! Erau niște presiuni uriașe: luați de la ăla, sau de la ăla! Era unul care tot făcea reclamații (nu vă dau numele) care tot încerca să-și bage marfă, că el era distribuitor. Să bage marfa lui prin Unirea, să breduiască conserve din Moldova. Numai afaceri de genul asta!
Potrivit surselor judiciare, această operațiunea de amploare o vizează – pe lângă alte 17 persoane – și pe Mariana Cotoi, fostă directoare a societății „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA”.
În luna ianuarie a acestui an, Corpul de Control din cadrul Direcției Generale Control, Antifraudă și Inspecții (DGCAI) a făcut verificări iar la acel moment, ministrul Agriculturii – Florin Barbu – a trimis Corpul de Control al ministerului laUnirea, după ce Consiliul de Administraţie semnalase o serie de nereguli, printre care valorificarea unor produse de import prin această societate, și nu doar din producţia autohtonă, conform statutului, oficialul anunțând că va lua „măsurile cele mai dure” și promițând că societatea va vinde exclusiv produse românești.
Contactat de PS News, ministrul Agriculturii Florin Barbu nu a venit cu un răspuns.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News