EXCLUSIV DIN BRUXELLES De ce e „dificil de creat” o armată europeană. Dâncu: Nu putem să contribuim în ambele părți

Vasile Dîncu, invitat Puterea Știrilor 30.06

 

Înainte de 1989, România avea o industrie de armament foarte dezvoltată, prin urmare acesta reprezintă un potențial uriaș în contextul noului program, ReArm Europe. O colaborare cu Franța, Germania, Marea Britanie, în România, în următorii ani, ar putea intra între 5 și 10 miliarde de euro numai pentru producția militară, spune europarlamentarul Vasile Dîncu, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Puterea Știrilor, transmise de la Bruxelles. În acest fel, datorită industriei militare, armata României ar putea fi dotată iar Produsul Intern Brut ar putea crește.

„În ce privește autonomia militară a Uniunii Europene, eu m-am luptat pentru interoperabilitate cu NATO, respectiv conceptul strategic al acestuia să fie coerent cu busola strategică a Uniunii Europene. Unii suntem membri și la Uniunea Europeană și la NATO și nu putem să contribuim în ambele părți, trebuie să avem un singur concept. Și s-a ajuns la acest lucru. (…) Sigur, să construiești o armată europeană va fi complicat, pentru că avem nevoie și de schimbarea tratatelor”, a afirmat Vasile Dîncu.

Mai mult, nu este atât de important ca fiecare stat să cheltuiască 5% din PIB pentru înarmare, fără niciun plan, ci să vedem împreună de câte rachete, câte tancuri avem nevoie sau dacă scutul anti-rachetă este necesar. De asemenea, reducerea dependenței europene de armele americane cere timp, durează niște ani pentru a pune pe picioare industria militară.

„Eu cred că astea sunt forme de negociere pe care un jucător politic cum este Donald Trump le face cu foarte mare talent. Dar am văzut că și el renunță la prima cerere pe care o face, își schimbă părerea pentru că Europa este și cea mai mare piață și cel mai important partener al Statelor Unite. E adevărat că beneficiază de cheltuielile americane pentru securitate, dar dincolo de asta și noi trebuie să contribuim și noi cu partea noastră, că așa este fair”, a subliniat euro-parlamentarul PSD.

Nu putem spune, după decenii de existență a NATO, că Europa nu mai are legătură cu America. De altfel, ultimul comunicat după summitul de la Haga a fst mai puțin formal decât în trecut și mai deschis spre ideea de angajament dintre Europa și Statele Unite, a încheiat social-democratul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: