EXCLUSIV Norul de fum din Canada va ajunge în România? Ce spune Ministerul Mediului

Invitat la emisiunea Puterea Știrilor, Ionuţ Sorin Banciu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a răspuns îngrijorărilor românilor cu privire la norul de fum provenit de la incendiile de pădure din Canada, care ar fi ajuns sau va ajunge deasupra României.

„Chiar înainte de emisiune, am avut o scurtă discuție cu dna. Elena Mateescu, care este directoare a Administrației Naționale de Meteorologie, și dânsa m-a asigurat că se monitorizează toate aceste mișcări ale atmosferei. Într-adevăr, o parte din aceste particule de fum au ajuns și deasupra Europei, în Europa de Vest. În Europa de Sud ar fi putut sau ar putea ajunge, deasupra României, la altitudini foarte mari și unde dispersia este foarte rapidă, unde curenții sunt foarte rapizi și altitudinea fiind foarte mare, nu va fi afectată sănătatea publică. Deci nu discutăm în niciun caz de același impact pe care aceste fenomene extrem de îngrijorătoare le au în America de Nord. Aș adăuga aici elementul schimbărilor climatice, pe care o parte din oameni nu-l înțeleg sau nu cred în el sau consideră o conspirație.

Ceea ce vedem în America de Nord, în Canada, începând din luna mai este unul dintre efectele devastatoare schimbărilor climatice. Este clar că schimbările climatice nu mai sunt doar o teorie, ele se întâmplă, ne afectează viețile, afectează viețile a zeci, sute de milioane de oameni în America de Nord și trebuie să ne facă să gândim serios ce măsuri putem lua și în acest domeniu. Vreau să vă menționez faptul că România și-a asumat, printr-un memorandum la nivelul Guvernului, reducerea gazelor cu efect de seră, o strategie pe termen lung care să ne asigure că până în 2050 România va deveni neutră din perspectivă climatică.

Adică emisiile de gaze cu efect de seră vor fi absorbite integral de ecosistemele naturale, printre care și pădurile, domeniul de care mă ocup. Din păcate, în aceste exemple vedem că, de fapt, pădurile pot deveni o sursă de gaze cu efect de seră. Este un fenomen foarte îngrijorător, pentru că ele funcționează ca niște plămâni. În condiții naturale, în condiții normale, pădurile absorb dioxidul de carbon, dar în cazul acestor secete extreme pot crea mari probleme”, a declarat Ionuţ Sorin Banciu, la Puterea Știrilor.

Canada se confruntă cu incendii de vegetație fără precedent în istoria sa. Statul din America de Nord și-a depășit recordul pentru cea mai mare suprafață arsă de incendii de vegetație într-un singur an. Circa 8 milioane de hectare de vegetație au ars în toată țara. Vorbim de un total de 21 de ori mai mare decât media din ultimul deceniu.

Oficialii acestui stat au spus că numărul de incendii de vegetație pe care Canada le-a văzut până acum în acest an este ”fără precedent” pentru acest început de sezon.

Din datele Serviciului Copernicus de Monitorizare a Atmosferei (CAMS) al Uniunii Europene reiese că fumul de la aceste incendii s-a deplasat spre est. A trecut de Oceanul Atlantic, până în Irlanda, Franța și Spania.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: