EXCLUSIV Primarul USR din Alba Iulia și consilierii locali vor trece la PSD în 2024

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

USR pierde unul dintre cei mai importanți primari pe care îi are. Gabriel Pleșa, primarul din Alba Iulia, și consilierii locali USR vor candida din partea PSD la alegerile locale din 2024. Partidul condus de Cătălin Drulă înregistrează o înfrângere înainte de anul electoral.

Surse politice au confirmat pentru PS News că au existat discuții între liderii PSD și primarul USR Gabriel Pleșa, care încearcă de ceva timp să găsească echipa potrivită pentru a candida din nou în 2024. Gabriel Pleșa și întreaga echipă de consilieri locali USR vor trece la PSD și vor candida la alegerile locale din 2024 pe lista social-democraților. La discuțiile ample cu primarul USR au participat inclusiv parlamentarii PSD.

De la PNL la USR la PSD

Transferul politic se va realiza, cel mai probabil, înaintea campaniei electorale din 2024. Gabriel Pleșa nu poate schimba partidul, în acest moment, deoarece ar pierde mandatul de primar. Astfel, trebuie să mai aștepte un an pentru a fi oficial în PSD.

Gabriel Pleșa nu este la primul transfer politic, după ce înainte de 2020 a fost în Partidul Național Liberal. În 2020, a candidat din partea USR la alegerile locale din Alba Iulia și a câștigat funcția de primar. După doar câțiva ani alături de USR-iști, Pleșa schimbă din nou echipa, probabil speriat de rezultatul din sondaje, unde USR pare blocat între 10 și 12%.

În primăvara lui 2023 se vorbea despre întoarcerea lui Pleșa în PNL Alba Iulia, pentru a candida din nou la alegerile locale din 2024. Astfel, intențiile lui Pleșa de a părăsi USR, unde nu are nici măcar o funcție de conducere în filială, sunt mai vechi.

În martie 2023, Cătălin Drulă considera că sunt doar „speculații” zvonurile privind plecarea lui Pleșa din USR. Primarul de Alba Iulia se afișa atunci alături de președintele USR și își anunța intenția de a continua cu USR-iștii.  După doar câteva luni, primarul USR schimbă echipa pentru a doua oară și se afișează cu Marcel Ciolacu.

Poza cu Marcel Ciolacu

Gabriel Pleșa a publicat, luni, o poză cu Marcel Ciolacu, președintele PSD, confirmând că există discuții cu PSD și este interesat să facă pasul spre social-democrați.

„Totuși, pentru că foarte mulți cunoscuți m-au întrebat, în ultima perioadă, dacă voi merge la un alt partid politic, după ce au auzit diverse zvonuri în spațiul public, vreau să lămuresc lucrurile. Subiectul, obiectul, mobilul, și orice termen doriți dumneavoastră, în aceeași ordine de idei, al oricărei discuții sau întâlniri avute de mine, prin prisma funcției, cu oricare decident și reprezentant al statului, indiferent de culoarea lui politică, a fost, este și va fi mereu Alba Iulia! (…) Așa au stat lucrurile și săptămânile trecute, cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, cu care am discutat despre anumite proiecte locale, aflate în diferite stadii de implementare, proiecte în care avem nevoie de ajutor”, a anunțat Gabriel Pleșa, pe rețelele de socializare.

Premierul Marcel Ciolacu nu a făcut declarații despre transferurile politice, iar în PSD este momentan liniște. PSD are marele avantaj de a domina sondajele, fiind măsurat la peste 30% în acest moment. Acest lucru i-ar ajuta pe candidații săi să obțină multe victorii la alegerile locale din 2024.

Marcel Ciolacu și Gabriela Pleșa/ Sursa: Facebook

USR, înfrângere dureroasă

Plecarea lui Gabriel Pleșa din USR este un semnal de alarmă pentru partidul condus de Cătălin Drulă. Și alți primari USR ar putea să facă acest lucru, dacă vor observa că nu au șanse să câștige un al doilea mandat din partea USR.

USR are un număr mic de primari și cei mai importanți sunt: Dominic Fritz în Timișoara, Allen Coliban în Brașov, Lucian Viziteu în Bacău, Clotilde Armand în Sectorul 1 din București și Radu Mihaiu în Sectorul 2 din capitală. USR mai are alți câțiva primari în sate sau mici orașe din România.

La alegerile locale din 2020 USR a câștigat 38 de primari în toată țara, dar foarte puțini în orașele importante. Prăbușirea partidului în sondaje nu le dă speranțe primarilor, mai ales că USR este în opoziție și nu mai are acces la fondurile statului. Un partid în opoziție riscă întotdeauna să aibă banii blocați pentru primarii săi.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: