Ilan Laufer: „Nu e căminul groazei și nu e la mine acasă. E casa tatălui meu!”

Inquam Photos / Alberto Groşescu

Ilan Laufer, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat între 29 iunie 2017 și 29 ianuarie 2018 în Guvernul Mihai Tudose, a reacționat în exclusivitate pentru PS News după ce a apărut informația potrivit căreia a fost decoperit un nou „cămin al groazei”, care ar funcționa fără autorizație în județul Ilfov, într-o casă care ar aparține familiei fostului ministru.

„E un material mincions”, susține Ilan Laufer, care recunoaște că a locuit în această casă care a aparținut tatălui său până în urmă cu câteva luni, când s-a făcut contract de cumpărare-vânzare către o terță persoană care a decis să facă un azil de bătrâni. Fostul ministru a explicat și că centrul a funcționat cu toate autorizațiile la zi până când, în urma unui control al DSP „s-a constatat că gardul este mai jos cu 10 cm” și i-a fost suspendată activitatea. Ulterior, povestește Ilan Laufer, „s-a remediat situația, dar între timp au făcut și demersurile către DGASPC ca să vină să-i relocheze pe acei oameni”.

„Asta era procedura, asta au făcut, au acționat în conformitate cu legea. Problemele acolo au început din prima zi, cu vecinii care au chemat poliția de vreo 300 de ori timp de șapte luni. De fiecare dată au venit, au constatat că totul este în regulă, că toate actele, sunt în ordine”, mai spune ex-ministrul.

Centrul pentru persoane cu dizabilități din Corbeanca este gestionat de Asociația Căminul de Bătrâni Romantic Club.

„Condițiile sunt de cinci stele”

„E un material mincinos! Și titlul, și cum e prezentat acel material, totul e mincinos și nedrept. Nu este casa mea. Am locuit acolo, într-adevăr, o perioadă, dar este casa tatălui meu. Este un contract, o promisiune de vânzare-cumpărare semnată anul trecut, la finalul anului, cu o doamnă, persoană fizică, care are și un contract de comodat, care a decis că vrea să facă acolo un azil pentru bătrâni. Asta este tot ce am știut eu despre ce se întâmplă acolo. După aia am aflat că sunt și persoane cu dizabilități care ar fi acolo, dar acesta este domeniul pe care nu-l cunoșteam.

Au fost foarte multe presiuni și plângeri din partea vecinilor. Centrul, din câte cunosc, a funcționat cu toate autorizațiile la zi, dar la presiunea vecinilor, în urmă cu o lună sau mai puțin, a avut loc și un control pe baza unor presiuni inimaginabile din partea vecinilor, care nu doreau sub nicio formă să aibă un azil de bătrân în preajmă. O discriminare grosolană la adresa acestor oameni. Au pus o presiune uriașă pe autorități de nenumărate ori și până la urmă a venit DSP la un control și a constatat că gardul este mai jos cu 10 cm. Vă dați seama, n-au reușit să găsească absolut nimic în interior, unde condițiile sunt de cinci stele. Am permis și celor de la Digi, și de la Antena să vină să filmeze acolo. Am cerut voie celor care sunt acolo tocmai ca să nu existe niciun fel de suspiciune că oamenii n-ar fi îngrijiți bine sau ceva de genul ăsta”, a declarat Ilan Laufer, în exclusivitate pentru PS News.

„N-am nicio legătură, nici cu casa, nici cu ce se întâmplă acolo”

„Mai departe, după ce le-au dat această suspendare de activitate, mi s-a comunicat că au făcut toate demersurile necesare să remedieze. S-a remediat, n-a mai interesat pe nimeni, dar între timp a făcut și demersurile către DGASPC ca să vină să-i relocheze pe acei oameni. Asta era procedura, asta au făcut, au acționat în conformitate cu legea. Problemele acolo au început din prima zi, cu vecinii care au chemat poliția de vreo 300 de ori  timp de șapte luni. De fiecare dată au venit. Au constatat că totul este în regulă, că toate actele, sunt în ordine.

Eu n-am nicio legătură, nici cu casa, nici cu ce se întâmplă acolo, doar că am locuit în acea casă care este casa tatălui meu și căminul nu este de groază deloc. Și asta au constatat toți cei care au fost acolo în control și cei care au fost din partea presei, dar se comit abuzuri, din păcate, în această țară. Din păcate, autoritățile locale și centrale cedează câteodată presiunilor venite din partea oamenilor, pe nedrept, și din punctul meu de vedere abuziv și discriminatoriu. Nu e căminul groazei, în primul rând, și cel mai important este că nu e la mine acasă. Tatăl meu a văândut către o persoană fizică, care a decis că vrea mai departe să facă asta”, a susținut fostul ministru PSD.

Unsprezece centre sociale au fost închise şi alte 25 au activitatea suspendată, după primele două zile de controale

Unsprezece centre sociale au fost închise şi alte 25 au activitatea suspendată, după primele două zile de controale ale autorităţilor.

Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în primele două zile de control au fost verificate, în total, 998 de servicii sociale, la nivelul ţării. Dintre acestea, au fost închise 11 (4 în Bucureşti, 2 în Constanţa, câte unul în Giurgiu, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Satu Mare). Totodată, a fost suspendată activitatea a 25 de servicii sociale (11 în Bucureşti, 7 în Giurgiu, câte două în Ilfov şi Timiş, câte unul în Arad, Constanţa şi Vâlcea).

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: