Cea mai importantă noutate din legea pensiilor. Ce va conta la recalculare, de fapt

Sursa foto: Pixabay

Există o noutate în legea pensiilor pe care unii pensionari nu o cunosc. Ce va conta la recalculare, de fapt?

Vești bune pentru pensionari. Se pare că legea pensiilor este una complexă și are anumite prevederi pe care poate multe persoane nu le cunosc.

De la 1 septembrie 2024 va intra în vigoare noua lege a pensiilor, care promite să elimine toate inechitățile din sistem.

O noutate, spune ministrul Muncii, este că pentru prima dată, se vor lua în considerare, la recalculare, și veniturile și sporurile cu caracter nepermanent, care până în acest moment nu erau luate în calcul.

Cu alte cuvinte, sunt pensionari care au șansa să încaseze mai mulți bani la pensie decât ar fi crezut. Este luat în calcul sporul, dar și al 13-lea salariu.

De asemenea, mai contează și alte aspecte, în funcție de fiecare pensionar în parte. Veștile sunt însă unele cât se poate de bune, după cum spune ministrul Muncii.

”Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.

Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL