EXCLUSIV Victor Negrescu: Nu ne putem face de rușine în Parlamentul European

Sursa foto: Victor Negrescu

Invitat în studioul emisiunii Puterea Știrilor, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, consilier onorific pentru politică externă al prim-ministrului Marcel Ciolacu, a comentat una dintre concluziile prezentate public de Remus Ștefureac, director Inscop Research, potrivit căreia „scorurile principalelor patru partide încep să se strângă, ceea ce sugerează o competiţie strânsă pentru alegerile europarlamentare, dacă se va menţine această tendinţă de erodare a partidelor de la guvernare şi de creştere a celor din opoziţie”.

„Eu nu văd această bătălie crâncenă pentru pentru primul loc. Cred că este evident că astăzi Partidul Social Democrat rămâne dominant în peisajul politic din România, însă este evident că trebuie să conștientizăm că vom avea de dus o muncă de convingere cu cetățenii. Și eu apreciez foarte mult analizele domnului Ștefureac care, pe lângă această perspectivă pe care a oferit-o, practic dă și un semnal de alarmă că anumite teme care circulă pe rețelele sociale, anumite subiecte care par secundare trebuie să fie tratate cu maturitate de oamenii politici. Adică nu putem să le ignorăm, pentru că, iată, avem o repoziționare a electoratului și o mai puțină constanță în opțiunile cetățenilor, adică aceștia își schimbă foarte ușor părerile, opiniile și un alegător PSD de la alegerile parlamentare de anul trecut poate să voteze cu altcineva.

De asemenea, un alegător de la PNL, de exemplu, poate să meargă către alt partid. Adică nu mai avem această soliditate a votului tradițional și pentru asta lupta pentru a convinge oamenii să meargă la vot – și cred că asta e principala bătălie – va fi mult mai amplă, chiar dacă la finalul zilei cred că rezultatele pe care le știm de obicei vor fi regăsite și în urne. Momentul electoral”, a declarat europarlamentarul PSD Victor Negrescu, la Puterea Știrilor.

Cum va arăta componența Parlamentului European începând cu 2024

„Sincer, eu sper că înțelegem că nu ne putem face de rușine, ca țară. România a mai trimis în Parlamentul European personaje diverse, poate chiar controversate. L-am avut și pe Vadim Tudor, l-am avut și pe Gigi Becali în Parlamentul European. Avem și acum un personaj care tot așa stă toată ziua se filmează pe acolo și nimeni nu-l cunoaște și nu face nimic pentru România.

Deci, ar trebui totuși să fim mai prudenți. Cred că trebuie să înțelegem că cei care merg în Parlamentul European vor reprezenta România. De asemenea, cred că toate partidele trebuie să înțeleagă că trebuie să punem pe listă persoane care înțeleg fenomenul european, care cunosc mai multe limbi străine, care pot să apere interesele României. Da, sunt de acord, trebuie să luptăm pentru interesele țării noastre la Bruxelles, dar trebuie să o facem profesionist, pentru că altfel nu reușim să facem nimic”, a mai susținut social-democratul Victor Negrescu.

 

Cu un an înainte de alegerile europene, proiecţiile Europe Elects arată că alianța dintre Partidul Popular European – de centru-dreapta, Alianţa Socialiştilor şi Democraţilor – de centru-stânga şi partidul liberal Renew Europe ar trebui să păstreze majoritatea în Parlamentul European.

Cu toate acestea, această majoritate este programată să se micşoreze: conform previziunilor actuale, PPE ar urma să obţină 161 de mandate din cele 705 de locuri, faţă de cele 177 pe care le deţine în prezent, potrivit sursei citate. Alianţa S&D este creditată cu 144 de mandate, cu unul mai mult decât în prezent, iar Renew Europe ar urma să scadă de la 101 la 90 de mandate.

În dreapta spectrului politic, grupul naţional-conservator al conservatorilor şi reformiştilor europeni (CRE) este de aşteptat să crească de la 66 la 82 de locuri, aşa cum va creşte şi număruil deputaţilor europeni din geupul de extremă dreapta Identity and Democracy (ID) de la 62 la 66 de locuri.

Sursa citată mai arată că gruparea Verzilor/ALE ar trebui să obţină doar 48 de mandate, faţă de cele 72 din prezent, anterior, iar stânga europeană să ajungă la 53 mandate, cu 16 mai multe decât în prezent.

Sondajul dat publicităţii recent şi prezentat de sursa citată mai indică faptul că independenţii vor obţine 50 de locuri, cu trei mai multe decât în actuala componenţă a Parlamentului European.

Alegerile europarlamentare vor avea loc în statele Uniunii Europene în perioada 6-9 iunie 2024.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: