EXCLUSIVITATE Lavinia Cosma, politicianul care a schimbat legea antidrog crede în implicare

Lavinia Cosma
Sursa foto: arhiva personală

Lavinia Cosma este inițiatoarea actului normativ care a modificat şi completat Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, şi a modificat Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

A fost deputat și a înțeles să își asume cu responsabilitate rolul conferit de cetățeni. Crede în implicare, responsabilitate și civism. Ca deputat, la ușa Lavinei Cosma au bătut părinți care nu știau ce să facă să își țină copiii departe de consumul de droguri sau să îi scoată din ghearele acestui flagel. Ce a făcut politicianul Lavinia Cosma?

A citit, a căutat exemple de bune practici, a bătut la toate ușile instituțiilor și persoanelor care aveau atribuții în această zonă.

„Să nu se creadă că întotdeauna am fost primită cu brațele deschise sau a existat mereu interes pentru a se schimba, a se îmbunătăți situația, dar, am insistat și am revenit și am insistat iar”, a spus Lavinia Cosma, într-un interviu exclusiv pentru PS News.

„Gândiți-vă că am schimbat o lege, în condițiile în care eram în opoziție! Dar am reușit să conving un întreg Parlament”, a mai spus Cosma.

Meteahnă românească

La vremea inițierii proiectului și a votării, apoi promulgării sale, au existat destui contestatari, dar inițiatoarea legii crede că aceștia nu au dat suficientă atenție schimbărilor propuse și că superficialitatea este o caracteristică a societății românești, din păcate, care preferă să nu discute clar o problemă și nici să nu se aplece asupra rezolvării ei, ci, mai degrabă, alege să ascundă sub preș ceea ce nu îi convine.

„E o meteahnă românească, să nu vrem să găsim soluții la problemele pe care le avem”, crede doamna Cosma, care este consilier în carieră și care lucrează cu tineri și ia pulsul acestei categorii mereu de la sursă.

Lipsesc centrele de consiliere

Lavinia Cosma punctează faptul că Legea antidrog pe care a inițiat-o nu a generat, așa cum ar fi trebuit, un întreg proces necesar la nivel de societate, pentru a se combate acest flagel. Se incriminează vânzarea, se definește posesia pentru consum și care sunt substanțele care intră pe lista a ceea ce numim „etnobotanice”, dar unde sunt pașii necesari de după, întreabă, retoric, fosta deputată.

„Vorbesc aici despre consilierea consumatorului de droguri, despre specialiștii care știu cum să ajute tinerii și familia. România are nevoie de centre de consiliere care să-i aducă la un loc pe cei care au nevoie de îndrumare cu cei care știu să o ofere”, punctează Lavinia Cosma.

Consiliera vine și cu alte exemple de bune practici care au fost urmate de alții și care pot să ajute și societatea românească, pe lângă imperios necesarele centre de consiliere care să se găsească pe întreg teritotriul României.

„A dat bune rezultate, în alte state, oferirea unei sume de 150 de euro familiei ca stimulent pentru petrecerea timpului părinților cu copiii”.

Aici, mai spune Lavina Cosma, ar fi de luat în calcul o altă meteahnă românească, potrivit căreia, dacă statul alocă bani pentru un scop, românul e tentat să facă altceva cu banii. Dar aceste stimulente în bani care au dat ocazia familiilor de a petrece mai mult timp împreună, au dat rezultate, există date certe. Părinții din ziua de azi sunt ocupați, și, de multe ori, copiii sunt lăsați să se descurce singuri, nu beneficiază de îndrumare clară, nici de suficientă atenție din partea familiilor lor. Apoi, dacă se aduc în discuție copiii care în România sunt mai ales în mediul rural și care cresc cu bunici sau alte rude, în timp ce părinții lor sunt la muncă, în străinătate, situația este și mai complicată. Aici, Lavinia Cosma vede un întreg sistem care să ajute tinerii de pe acest palier.

„Vorbesc despre acei mediatori din primării, care ar trebui să aibă studii, să cunoască psihologie, legi și să știe ce este asistența socială”.

Apoi, un alt exemplu de bune practici este cel al rulotelor cu proiecții, de la 3D la 7D.

„Tinerii intră în aceste rulote, văd ce înseamnă să provoci un accident pentru că ai condus drogat sau beat și ies de acolo deciși să nu ajungă în această ipostază; sunt dovedite ca fiind funcționale aceste proiecții, nu e nevoie decât să ne ducem pe căi bătătorite deja”.

Motivația corectă

Cosma nu se ferește să susțină, la rândul său, ceea ce nu puțini cetățeni români spun: „Noi trebuie să începem să angajăm în instituții oameni care sunt calificați, nu rude sau cunoșttințe care obțin astfel un loc călduț”. De altfel, consilierul Cosma remarcă zilnic, la tinerii care îi trec pragul, lipsa de îndrumare, de consiliere în alegerea de opțiuni în viață, din motivele corect.

„Zilele acestea au venit tineri care îmi spuneau că s-ar îndrepta spre forțele de ordine, de exemplu, și își argumentau opțiunea prin existența unei uniforme, a unor mașini BMW de condus sau a siguranței postului, ori acestea nu sunt motive să îți alegi cariera”, punctează ea.

A discutat, de asemenea, cu polițiști, pe tema accidentului tragic din 2 Mai și la fel, a constatat o lipsă de asumare la nivel de individ care e pus să urmeze o lege și niște proceduri, dar, la o adică, acuză presiunea șefilor de a nu urma toți pașii necesari în a depista și raporta consumatorii de droguri de la volan de exemplu, ca să „nu avem statistici proaste”.

Așadar, e nevoie să schimbăm la nivel de societate ceva; educația se face în școli, acasă, pe canalele de comunicare.

Fosta deputată, care își dorește reîntoarcerea în Parlament, refuză să se lase condusă de pesimis. A rămas în România cu bună știință și credință, a ales să acționeze și o va mai face. Acum, pe lângă activitatea de consiliere, depune eforturi pentru o Românie Verde, ca membră a Partidului Verzilor.

„Schimbările climatice ne impactează, sunt atât de multe de făcut în acest sens, iar eu sunt acolo, gata să cred în schimbare”.

Politicianul Cosma azi

Consilieră (activă) de carieră, Lavinia Cosma este membră și copreședinta Partidului Verde – Verzii, partid de orientare ecologistă din România, singurul partid politic rromânesc membru al Verzilor Europeni.
Valorile fundamentale pe care le promovează Verzii sunt, totodată, valorile cu care se indentifică cea care a schimbat o lege pe o tematică de actualitate tot mai  acută azi în România și care nu și-a spus ultimul cuvânt încă asupra impactului ei în societate. Libertatea, Egalitatea, Dreptatea socială, Prezervarea Biodiversității duc la Justiție de Mediu care înseamnă Justiție Socială.

Autor

  • Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: