Experimentul Călin Georgescu în Italia. Impact potențial devastator al manipulării electorale

Sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Un studiu recent al Fundației Olitec din Italia, preluat de presa italiană, a analizat impactul potențial devastator al manipulării electorale, în urma căreia turul 1 al alegerilor prezidenţiale de anul trecut din România au fost câştigate de Călin Georgescu, un candidat total necunoscut. 

Studiul Fundației Olitec a folosit o metodă științifică şi a demonstrat că este posibil să se acorde unei persoane complet necunoscute până la 70% șanse de a câștiga alegerile politice, totul cu un buget de pornire nu foarte mare, în jur de trei milioane de euro, și folosind abilități în utilizarea algoritmilor pentru profilarea psihometrică.

Simularea a fost făcută pe Italia și numerele (șocante) care urmează se referă la aceasta.

Călin Georgescu și prima fază a studiului italian

Prima fază a studiului, realizată folosind un mix de algoritmi predictivi și sondaje de opinie, a identificat cele mai vulnerabile conturi dintre cele active pe principalele rețele sociale: Facebook, Instagram, X, TikTok, LinkedIn, Reddit, Telegram și YouTube. S-a constatat că în Italia conturile manipulabile sunt de 85 de milioane, asta pentru că utilizatorii au adesea mai mult de unul pe platforme. Procentele relevante ale acestora sunt: 60-80% sunt foarte sensibili, 30-50% sunt moderat sensibili, 10-30% sunt ușor sensibili și doar 10% sunt rezistenți.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: