Expert antidrog: Dependenții ucid, fură, fac accidente rutiere

Cătălin Țone, expert antidrog, invitat la Puterea Știrilor, miercuri, vorbește despre problema drogurilor și măsuri pentru diminuarea flagelului.

„Nu ne-am uitat în Occident, suntem tributari ai faptului că nu ne-am uitat în afară suficient și să luăm lucruri, să le adaptăm. Dar nu e timpul trecut. (…) Tragedia de la 2 Mai este un caz-școală, care trebuie studiat de familie, școală, societate”, arată Țone.

România a ajuns dintr-o țară de tranzit, la una de consum. Iar problema este gravă, mai ales că, arată invitatul, dependenții de droguri fac multe infracțiuni: tâlhăresc, fac accidente rutieră, omoară oameni etc.

Expertul consideră că sunt multe legi ce trebuie schimbate, mai ales că vârsta la care copiii au început să consume droguri a scăzut, de la 10-12 ani, la 9-10 ani.

„Legea Anastasia este una de bun augur. Legislația privind testarea, normele interne, procedurale din Poliție trebuie modificate”, mai crede Țone.

Lavinia Cosma, co-președinte Partidul Verzilor spune, în cadrul emisiunii, că este de maximă importanță reabilitatea consumatorilor.

„Fenomenul are o mare amploare. Avem foarte mulți consumatori, iar părinții nu știu ce să facă cu ai lor copiii. Agenția Națională Antidrog nu poate face față în acest moment și nu avem destui specialiști. Haideți să formăm specialiști și să avem strategii, să alocăm bani pentru centre de reabilitare”, arată politiciana.

La rândul său, Țone spune că sunt necesare strategii clare pentru că fenomenul este unul complex, iar specialiștii în combaterea drogurilor lipsesc. „Nu avem birouri DIICOT în toată țară, nu avem specialiști, polițiștii și procurorii sunt supraîncărcați”.

Părinții, actori vitali

Implicarea părinților este vitală, arată specialistul.

Părinții ar trebui să vorbească cu copiii lor despre efectele consumului de droguri de la vârsta de 7-8 ani.

Toți copiii au acces la internet, sunt mulți influenceri negativi care fac reclamă consumului de droguri, sunt informații false, atrage atenția Țone.

„Am avut conferințe cu discurs adaptat la clasa I despre ce înseamnă drogurile. Iar părinții pot continua aceste discuții acasă”, mai punctează Țone.

 

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL