Expert Forum cere, luni, Guvernului, Parlamentului şi AEP, într-o scrisoare deschisă, să ia măsuri pentru a creşte transparenţa finanţării politice şi să responsabilizeze partidele cu privire la cheltuirea fondurilor publice, arătând că Ordonanţa Trenuleţ face doar schimbări cosmetice în chestiunea explozivă a banilor în politică.
”Ordonanţa Trenuleţ face doar schimbări cosmetice în chestiunea explozivă a banilor în politică, unul din punctele slabe ale sistemului nostru, după cum s-a văzut la alegerile eşuate din 2024. Expert Forum solicită Guvernului, Parlamentului şi Autorităţii Electorale Permanente să ia cât mai curând o serie de măsuri pentru a creşte transparenţa finanţării politice şi care să responsabilizeze partidele politice cu privire la alocarea şi cheltuirea fondurilor publice. Observăm că România iese din anul electoral 2024 cu numeroase semne de întrebare referitoare la legalitatea şi corectitudinea modului în care se aduc şi se cheltuie banii în politică, la eficienţa mecanismelor de control şi a coerenţei legislative, în contextul în care subvenţiile şi rambursările pentru campaniile electorale au depăşit un miliard de lei”, spune Expert Forum într-un comunicat oficial.
Organizaţia solicită în primul rând ”reducerea alocărilor pentru subvenţii în 2025, arătând că potrivit articolului XIV din OUG 156 din 30 decembrie 2024, subvenţia alocată partidelor politice se diminuează cu 25% faţă de nivelul acordat în anul 2024.
”Actul normativ nu oferă nicio justificare cu privire la motivele pentru care s-a ajuns la această valoare. Nota de fundamentare, la rândul său este minimalistă şi menţionează doar că „Se propune ca subvenţia acordată în anul 2025 partidelor politice să fie diminuată cu 25% faţă de anul 2024.” Nu este clar de ce se propune 25% şi nu 50%, de exemplu”, menţionează Expert Forum.
Potrivit Expert Forum, ”anul trecut partidele politice au ajuns după rectificarea din luna septembrie la 387 de milioane de lei.
”Reamintim că Guvernul Ciolacu a mărit subvenţiile, pe ascuns, de la 314 milioane de lei, deşi se înregistraseră economii. Dacă aplicăm reducerea de 25% la bugetul total s-ar ajunge la 290 milioane de lei. Această valoare rămâne oricum foarte ridicată şi nejustificată. Chiar dacă 2024 a fost an electoral, am observat că partidele au folosit subvenţiile foarte limitat în campanie, preferând să declare fonduri private, care se rambursează la rândul lor. Aşadar, subvenţiile nici măcar nu sunt folosite pentru campanii, aşadar un buget semnificativ nu este justificat”, arată organizaţia.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News