Expert moldovean: Dacă vrem să treacă referendumul pro-european, trebuie muncit

Sursă foto: IPN/Elena Covalenco

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, continuă consultările cu societatea civilă, formatori de opinie, jurnaliști în ceea ce privește organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Șefa statului a accentuat rolul presei și al formatorilor de opinie în informarea corectă și echidistantă a publicului despre procesul de aderare a țării noastre la UE. ”Este o inițiativă foarte importantă. Dacă vrem să treacă referendumul pro-european, trebuie de muncit. Președinția ar trebui să comunice mai mult cu cetățenii”, o spune într-un interviu la RFI directorul Institutului de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroșie, după o rundă de consultări la Președinție. 

”Este o inițiativă foarte importantă. A trezit discuții printre experți, politicieni, dar haideți să vedem care sunt argumentele în folosul acestei inițiative. Acest referendum va avea loc odată cu alegerea președintelui. În acest fel vor participa mai mulți cetățeni. De ce mai mulți cetățeni? Pentru că la alegerea președintelui participă mai mulți alegători. Este un fenomen pe care l-am observat nu doar o dată. Și în afară de aceasta, nouă ne-ar trebui să avem reușita referendumului circa 60-70 la sută pentru că avem mare cota pentru referendum în legislație, în special pentru referendumurile constituționale”, spune expertul moldovean.

La runda de consultări cu șefa statului s-a vorbit și despre riscurile existente. ”Și trebuie să spunem despre ceea ce face Kremlinul prin asociații lui din R.Moldova și cu părere de rău sunt mulți asociați aici puternici, care primesc bani și fac raportări privind utilizarea acestor bani. Acești bani sunt folosiți, așa cum face Șor, pentru a obține rezultate politice care sunt declarate nule, dar care sunt susținute în societate. Sau alte partide cum ar fi cel al socialiștilor sau partidul primarului, care se declară pro-european, dar de fapt face alianță cu socialiștii. Trebuie să înțelegem că Kremlinul inițiază aici multe activități și în primul rând sunt activități de dezinformare”, continuă directorul IPP, Arcadie Barbăroșie.

Iar în contextul acțiunilor conducerii țării de contracarare a războiului hibrid dus de ruși care ar urma să se intensifice pe măsură ce ne apropiem de scrutinul din toamnă, comentatorul de la Chișinău afirmă că Președinția ar trebui în primul rând să comunice ”mult mai extensiv cu lumea. Să folosească toată posibilitățile, sursele de informare, platformele sociale. Și nu doar atunci când dna Sandu iese într-un interviu. Nu doar asta. Trebuie mult mai multă lume să vorbească în numele Președinției. Faptul că analiștii politici vor vorbi, este una. Dar e altceva când instituția respectivă își asumă responsabilitatea și vorbește despre asta populației și populația înțelege că da, într-adevăr Președinția și Maia Sandu vor acest lucru”.

”Trebuie să folosească instituțiile care sunt subordonate. Și aici vorbim despre Serviciul de Informații și Securitate. Da, are foarte multă treabă, dar trebuie să lupte, să ofere informații pentru a încerca să contracareze toate aceste încercări ale Rusiei. În același timp va fi o luptă și cu acele persoane care sunt direct implicate în acest război hibrid. Trebuie mult mai curajos să se lupte cu ei, inclusiv arestarea și punerea la pușcărie pentru trădare de Patrie. Acest lucru se numește trădare de Patrie”, susține Arcadie Barbăroșie.

L-am întrebat pe directorul IPP dacă există riscul ca referendumul să fie invalidat din cauza participării reduse la vot în condițiile în care deja unele partide extra-parlamentare care se declară pro-europene s-au exprimat împotriva plebiscitului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: