Nou schimb de ostatici şi deţinuţi prevăzut în a treia zi de armistiţiu în Fâşia Gaza

Sursă foto: Twitter

Un nou schimb de ostatici ai Hamas şi deţinuţi palestinieni este prevăzut duminică, în a treia zi a unui armistiţiu între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia Gaza, după primele două schimburi de acest fel, relatează AFP.

În paralel, camioane cu ajutoare umanitare continuă să intre – cu sutele – în Fâşia Gaza, asediată şi devastată de şapte săptămâni de bombardamente israeliene intensive, ca represalii faţă de atacul sângeros al Hamas din Israel de la 7 octombrie.

În total, Hamas a predat vineri şi sâmbătă Comitetului Internţaional al Crucii Roşii (CICR) 41 de ostatici israelieni şi străini deţinuţi la Gaza, în timp ce Israelul a eliberat 78 de deţinuţi palestinieni.

Acordul încheiat miercuri sub egida Qatarului, cu sprijinul Statelor Unite şi Egiptului, prevede un schimb de 50 de ostatici ai Hamas şi 150 de deţinuţi palestinieni în cele patru zile ale acestui armistiţiu, care poate fi prelungit.

Guvernul israelian a anunţat sâmbătă seara că dispune de lista persoanelor răpite care urmează să fie eliberate duminică, însă nu le-a dezvăluit identitatea, nunărul şi nici ora prevăzută în vederea predării lor CICR.

”RĂZBOI PSIHOLOGIC”

Eliberările de sâmbătă au fost întârziate timp de multe ore, după ce Hamasul a acuzat israelul de faptul că nu respectă prevederile acordului, însă situaţia s-a deblocat.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Doron Spielman, a evocat o ”tactică a tragerii de timp” a Hamas, într-un ”război psihologic”.

Hamasul a eliberat într-un final 17 persoane sâmbătă seara târziu.

Brigăzile Ezzedin al-Qasam, braţul armat al mişcării islamiste, au difuzat o înregistrare video în care apar cei 13 israelieni şi patru thailandezi care urcă în vehicule cu tracţiune integrală ale CICR, cu puţin timp înainte de miezul nopţii de sâmbătă spre duminică.

O tânără cu o gleznă bandajată şi care mergea în cârje a fost lungită pe o targă într-un vehicul.

Toate persoanele eliberate au sosit în Israel la puţin timp după aceea, prin Egipt.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: