Miniștrii de interne din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc joi la Bruxelles pentru o ședință a Consiliului Justiție și Afaceri Interne în care primul subiect de pe agendă este migrația externă clandestină și reforma legislației europene în materie de azil.
Deși tema crucială pentru România și Bulgaria – aderarea celor două țări la spațiul Schengen – nu a fost inclusă pe agendă, fiind cunoscută opoziția Austriei, miniștrii europeni vor aborda cele două tematici ale migrației și azilului pe care guvernul de la Viena le uzitează în a susține că spațiul Schengen nu este funcțional.
“Consiliul va fi informat cu privire la stadiul actual al discuțiilor legislative în curs de desfășurare în vederea reformării legislației UE în materie de azil. Miniștrii vor face, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la dimensiunea externă a migrației – inclusiv cu privire la cooperarea cu partenerii externi pentru a gestiona presiunile migratorii”, a transmis Consiliul UE, miercuri, într-un comunicat premergător reuniunii.
Provocarea migrației la nivelul UE a atins în ultimele zile noi niveluri de tensiuni între statele membre, cu vicepremierul italian Matteo Salvini amenințând Austria că o va da în judecată pentru blocarea unui punct de frontieră, dar și cu avertismente din partea Germaniei că va institui controale la frontiera cu Polonia după ce au apărut informații privind acte de corupție ale agenților consulari polonezi în acordarea de vize pentru cetățeni extra-comunitari.
În același timp, ministrul german de externe Annalena Baerbock s-a pronunțat împotriva includerii unor așa-zise reglementări de criză în reforma legislației UE cu privire la migrație, precizând că acestea ar permite altor țări europene să trimită un număr foarte mare de migranți în Germania. Aflat la Roma la finele săptămânii, președintele german Frank-Walter Steinmeier a lansat un apel la o distribuire echitabilă a migranților care ajung în Europa, argumentând că țara sa se află la capacitate maximă. De asemenea, Steinmeier a pledat și pentru reformarea regulilor europene, precizând că acestea sunt “pre-istorice“.
Citește articolul complet AICI.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News