Un fenomen rar, neplăcut pentru turiști, este înregistrat acum în mai multe stațiuni de pe litoralul românesc.
Astăzi, temperatura apei mării a continuat să scadă, ajungând la doar 10–14 grade Celsius.
Turiștii care se pe litoralul românesc se plâng că apa mării este rece ca gheața. Fenomenul se numește „upwelling”, prin care apa rece din adâncuri este adusă la suprafață din cauza vântului și înlocuiește apa caldă de la suprafață, scrie Hotnews.ro.
Răcirea semnificativă a apei a fost resimțită începând de ieri, 22 iulie, când temperatura a scăzut la 13 – 15 grade, de la 24 – 25 de grade în ziua anterioară. Tot ieri, salvamarii au arborat steagul galben pe mai multe plaje, pentru a avertiza turiștii că pot face șoc termin, având în vedere diferențele mari de temperatură din aer și apă.
Apa mării continuă să fie foarte rece și astăzi și nu are mai mult de 14 grade pe plaja din Costinești, potrivit Meteoplus. „Fenomen intens de „upwelling” 10°…14°C apa mării în zona Constanța – Costinești (23 iulie). În mod normal pentru această perioadă valorile termice din apa mării ar trebui să atingă 22°…25°C”, a scris Meteoplus, pe pagina de Facebook.ț Ce este fenomenul „upwelling”
Fenomenul care supără turiștii aflați acum pe litoral se numește upwelling. Apare atunci când vânturile care suflă cu putere peste suprafața mării împing apa rece din adâncuri spre suprafață, înlocuind apa caldă.
Procesul invers, numit „downwelling”, are loc și el atunci când vântul determină acumularea apei de suprafață de-a lungul unei coaste, iar apa de suprafață este împinsă spre adâncuri, scrie site-ul specializat Oceanservice.
Apa care se ridică la suprafață ca urmare a upwelling-ului este de obicei mai rece și bogată în nutrienți. Acești nutrienți „fertilizează” apele de suprafață, ceea ce înseamnă că aceste ape de suprafață au adesea o productivitate biologică ridicată. Prin urmare, zonele bune de pescuit se găsesc de obicei acolo unde upwelling-ul este frecvent.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News