Fenomenele astronomice majore din 2024 – Apariţia cometei C/2023 A3 şi eclipsă parţială de Lună

Telescop Astronomic
Sursa foto: Pixabay

Astronomul Adrian Şonka, coordonator la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, a enumerat, pe blogul său, fenomenele astronomice majore ale anului. În 2024, va fi o eclipsă parţială de Lună, obişnuiţii meteori din august şi decembrie, dar şi câteva fenomene mai rare. Cel mai spectaculos eveniment este apariţia cometei C/2023 A3 de după Soare,în luna octombrie.

În acest an Luna va trece prin stelele din roiul stelar Pleiade şi vom putea vedea cum acoperă multe stele. Ultima oară Luna a vizitat Pleiadele în anul 2011.

22 februarie, înainte de răsăritul Soarelui – Venus se întâlneşte cu Marte

La 22 februarie +/- o zi Venus va trece pe lângă Marte. Venus este în drumul spre Soare, iar Marte se îndepărtează unghiular de el. Ora la care se văd planetele este 6.00.

10 – 12 aprilie, înainte de răsăritul Soarelui – Marte se întâlneşte cu Saturn

Marte se întâlneşte şi cu Saturn, în jurul orei 6.00, în jurul datei de 11 aprilie. Cele două planete au străluciri asemănătoare, dar Marte va fi deasupra lui Saturn.

1- 14 aprilie, la apusul Soarelui – Cometa 12P, Jupiter şi Uranus

În aprilie se întoarce la Soare o cometă care de 71 de ani nu a mai fost pe la noi. Se va vedea foarte bine prin binoclu şi poate chiar cu ochiul liber. A mai fost văzută la cinci apropieri de Soare, din 71 în 71 de ani. Cometa, care se numeşte 12P/Pons-Brooks, erupe frecvent, iar strălucirea ei este variabilă. De văzut este cel mai bine în preajma apropierii de Soare. În perioada 1-15 aprilie, cometa se va afla pe cer în preajma planetei Jupiter şi va putea fi găsită uşor.

29 aprilie, înainte de răsăritul Soarelui – Marte se află foarte aproape de Neptun

În 29 aprilie, Marte stă pe cer lângă Neptun. Neptun nu se vede cu ochiul liber, ci cu un binoclu sau un telescop, în jurul orei 5.00.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: