Întâlnire importantă între fermieri și ANSVSA. Se iau decizii în cazul pestei la oi și capre

Sursă foto: Unsplash

Fermierii și reprezentanții centrelor de achiziții animale se întâlnesc, miercuri, 24.07 a.c. cu specialiștii de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Discuțiile se vor ține cu președintele ANSVSA, Alexandru Bociu. Fermierii au nevoie să știe ce se va întâmplă cu animalele lor în urmă infectării cu pesta micilor rumegătoare (PMR), la o fermă din Tulcea.

ANSVSA a solicitat sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine și al cetățenilor în aplicarea măsuriloe de biosecuitate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciuni la animale și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli în România.

Contactată de PS News, Georgiana Udrescu, vicepreședinta Asociației Crescătorilor de Capre din România a anunțat că astăzi, la orele 16h00  fermieriise vor întâlni cu experții de la ANSVSA pentru a discuta, urgent, despre măsurile care se vor lua în acest caz de focar de pesta la oi și capre.

„Au existat buletine care a confirmat pesta micilor rumegătoare, am aflat si eu din presa. În România nu au mai fost astfel de cazuri. Nu știm de unde ar veni. Acuma se fac cercetări. Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele ovinele și caprinele. Nu pot să mă pronunț până nu discutăm cu specialiști să vedem care este cauza”, a spus Georgiana Udrescu.

La rândul sau, unul dintre cei mai cunoscuți crescători de ovine din România, constănțeanul Iancu Polifornie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine (ACO) Dobrogea, a subliniiat faptul că trebuie evitată blocarea exportului de animale vii.

„Trebuie să găsim cea mai bună variantă pentru a nu se bloca pe termen lung exportul de animale vii. Am înțeles că și în Constanța avem la Sinoe un focar la o gospodărie și desigur că și acolo s-a impus acea restricție pe o rază de trei kilometri cu încă 10 kilometri de supraveghere. Dar mai multe detalii vom afla astăzi ca să știm ce avem de făcut”, a spus Polifronie pentru Agrointeligența.

Amintim că săptămâna trecută, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, județul Tulcea, potrivit unui comunicat transmis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Conform IDSA, primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în data de 11 iulie 2024, fiind urmate de mortalități în zilele următoare, motiv pentru care medicii au suspicionat evoluția unor afecțiuni pulmonare de origine bacterianp exacerbate de termperaturile extrem de ridicate dibn această perioadă.

”Au fost recoltate probe pentru examen de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Județean Tulcea, iar pentru extinderea investigațiilor pentru boli virale au fost trimise probe la IDSA, care a diagnosticat prezența virusului PMR”, se mai arată în comunicatul ANSVSA, care a precizat că în 19 iulie a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoate din România.

”Conform legislație în vigoare s-a decis uciderea imediată a întregului efectiv de ovine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare pe teritoriul fermei, într-o locație avizată de Garda Națională de Mediu și Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea.

În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecție (3km) şi de supraveghere (10km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport.

Toate exploatațiile comerciale de ovine și caprine din județul Tulcea, au fost notificate și verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.

Au fost notificate județele limitrofe Constanța, Ialomița, Brăila, Galați, Călărași, precum și Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală”, au mai trasmis reprezentanții ANSVSA.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: