Am vândut animalele. Nu poți face zootehnie într-un sistem gospodăresc!
Fermierul ieșean, Vasile Lungu se bucura, altădată, de o afacere de succes, cu multe ramificații în agricultură: cultură mare, zootehnie, horticultură, viticultură şi turism. În prezent, lucrurile s-au mai schimbat. Agricultorul si-a vândut animalele din cauze de nerentabilitate.
Fermierul spune că și-a vândut oile, caprele, vacile Angus, cu trei ani în urmă, din cauza pierderilor cauzate în timpul pandemiei de Covid 19 și continuate din cauza condițiilor vitrege în care se află agricultorul român.
“Aveam 1.000.000 și ceva de lei, pierderi. Să calculăm: 10 oameni cu 5.000 lei brut pe lună înseamnă aproape 60.000 lei ori 12 luni , ajungeam la 720.000, plus cheltuielile cu furajele și altele, s-a ajuns la pierderi mari. Este o loterie. Nu aveam o zootehnie în sistem performant. Când vrei să faci 35-40l de lapte pe cap de vacă, trebuie să ai grajduri adecvate, furajare adecvate. La mine era într-un sistem gospodăresc”, spune Vasile Lungu pentru PS News.
Îmi pare rău că am vândut
“Era munca mea, de o viață de om. Dar, aveam pierderi prea mari, oameni, lucrători de calitate nu mai aveam. Acum, motorul afacerii mele rămâne tot producerea de sămânță (n.r. semințele, care sunt comercializate pentru plantarea diverselor culturi; legume, cereale, etc). Firmele care sunt mai vechi, în România, și-au pierdut multe contracte și colaborări. Ce să spun? Nu prea merge nimic în agricultură. Ce să rezolvi cu subvenția de 100 de euro la culturile de cereale de toamna? Ei au zis…dar nu au dat, încă. Să vedem. Până nu se publică în Monitorul Oficial, e greu de zis”, afirmă, cu scepticism, fermierul ieșean.
Nu o să fie bine, deloc, pentru agricultori!
“Până nu vor fi desființați fermierii care sunt deja în faliment nedeclarat ( ei sunt pe pierderi, de 2-3 ani). Când ajung în incapacitate de plata, singura varianta este să vândă la prețul pe care îl oferă cei din exterior. Cumpărători din interior nu sunt. Acesta este scopul, unic, dirijat, în direcția fermierilor. Vor fi distruși, fermierii mici, neconsolidati și care au leasing-uri, rate la bănci, investiții începute pe care nu le mai pot plăti. Și atunci ce vor face? Vând și pleacă la muncă în străinătate. Ăsta este mecanismul”, este opinia agricultorului.
Lista măsurilor luate pentru fermieri
Reamintim că în urmă protestelor agricultorilor care au început pe 10 ianuarie și continuă, încă, Guvernul Ciolacu a anunțat măsurile care vor fi luate în sprijinul acestora.
“Așa cum am promis, aprobăm astăzi un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii și transportatorii(…). Astfel, în privința fermierilor, avem mai multe proiecte. Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înființate în toamna lui 2022. Compensația pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăși 280.000 de euro. Estimăm peste 162.000 de beneficiari și un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja bugetată. Fermierii noștri merită din plin această compensație! În plus, mi s-a părut de bun simț și cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoare, așa că o vom legifera azi.
Totodată, rezolvăm și problema utilajelor agricole, extinzând excepțiile de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică la categoria vehiculelor lente. De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehicole agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. Rezonabil este să nu-l pui pe fermier să-și ia utilajele din câmp sau pădure și să meargă la RAR, ci să fie exact invers.
Mai avem în primă lectură o măsură importantă: amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectați de seceta din 2023. Sprijin total măsura și știu că se lucrează susținut, atât cu Banca Națională, cât și cu întreg sistemul bancar și Consiliul Concurenței, pentru a găși cele mai potrivite formule tehnice. Sunt convins că finalizăm repede și această schemă de ajutor pentru fermierii afectați!”, a spus Marcel Ciolacu în ședința de Guvern din 18 ianuarie 2024.
Joi, 25 ianurie, a fost completată lista de subvenții cu două ordonanțe de urgentă pentru sectorul crescătorilor de animale, alocând 72 milioane euro
„Adopăm noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceştia. După sprijinul de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectorul vegetal afectaţi grav de războiul din Ucraina, venim cu o schemă similară pentru crescătorii de animale. Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne şi bivoliţe, plus sume proporţionale şi crescătorilor de porci şi păsări. Sunt bani necesari pentru a compensa creşterea preţurilor la furaje, combustibili, utilităţi şi forţă de muncă. În total alocăm peste 72 de milioane de euro crescătorilor de animale”, a declarat premierul în deschiderea şedintei de guvern.
De asemenea, el a precizat că subvenția pentru motorină folosită în agricultură va fi actualizată la nivelul de 2 lei/litru. ”Asta inseamnă că fermierii vor primi în total că subvenție 25% din costul cu motorină pentru lucrările agricole ”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News