Fermierii cer autorizări temporare pentru tratarea semințelor la culturile de primăvară

Sursa foto: unsplash
Sursa foto: Unsplash

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a transmis Ministerului Agriculturii o solicitare pentru acordarea unor autorizări temporare pentru tratarea semințelor pentru culturile ce vor fi semănate în primăvară. Fermierii semnalează și apariția unui fenomen nou care face ineficiente tratamente aplicate în vegetație, așa că tratamentul la semănat rămâne soluția pentru salvarea culturilor.

Autorizări temporare pentru tratamente cu neonicotinoide la cultura de porumb

Agricultorii din cele patru organizații ce formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare – Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, au transmis Ministerului Agriculturii o solicitare pentru a fi emise autorizări temporare pentru tratamente cu neonicotinoide la cultura de porumb.
În adresa AAC se scoate în evidență faptul că există dăunători ai culturilor care afectează permanent recoltele în condițiile în care există deja factori externi geopolitici care au un impact negativ asupra veniturilor fermierilor.

”Având în vedere condițiile pedoclimatice favorabile dăunătorilor din culturile agricole (în special Tanymecus dilaticollis, Agriotes spp., Ceutorhynchus spp., Chlorops pumilionis, Oscinella frit/Oscinella pusilla și Aphididae) și care amenință să afecteze în continuare randamentul culturilor agricole și să penalizeze eforturile fermierilor, cumulat cu impactul negativ asupra veniturilor
fermierilor agricoli din Romania pe fondul efectelor războiului din Ucraina, ne vedem nevoiți să apelăm din nou la bunăvoința dvs. pentru emiterea unor autorizații temporare de urgență, pe bază de neonicotinoide în vederea utilizării lor ca tratament pentru semințele care urmează să fie însămânțate în anul 2024, pentru culturile de primăvară”.

Solicitarea AAC are în vedere condițiile specifice țării noastre comparativ cu celelalte state europene, unde nu există acești dăunători, sau „sunt mult sub pragul economic de dăunare’.

AAC cere acces la molecule eficiente în protecția plantelor, disponibile pe piața internațională

”Pentru a-și putea continua activitatea de producție fără să fie forțați să întoarcă suprafețe importante atacate distruse de dăunători, este necesar ca autoritățile naționale să ia act de această situație, reală și să-și ajute fermierii oferind posibilitatea utilizării produselor de protecția plantelor cele mai adecvate, inclusiv să acorde derogările pentru produsele care se folosesc la tratarea semințelor încorporate în sol, eliminând aplicările multiple în vegetație. De aceea, vă rugăm insistent să analizați informațiile prezentate și să dispuneți adoptarea de urgență a tuturor măsurilor legale care se impun pentru ca agricultorii din România să aibă acces la molecule eficiente în protecția plantelor, disponibile pe piața internațională”, se mai arată în document.

Pentru porumb și floarea-soarelui, fermierii au acces la patru produse de tratament al semințelor, iar pentru cultura de sfeclă de zahăr au fost autorizate 2 produse.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL