Lansarea celor două scheme de ajutor de minimis destinate susținerii producției de usturoi și cartof va fi reprogramată pentru începutul anului 2026. Motivul constă în faptul că procedurile de avizare interministerială nu au putut fi finalizate având în vedere că România a funcționat cu un Guvern interimar. Statul face economie de 75 de milioane de lei.
Pentru că în perioada elaborării actelor normative necesare, România s-a aflat sub conducerea unui Guvern interimar, fără putere decizională deplină, lansarea celor două scheme de ajutor de minimis destinate susținerii producției de usturoi și cartof va fi reprogramată pentru începutul anului 2026, potrivit unui comunicat al Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Mai exact, procedurile de avizare interministerială nu au putut fi finalizate, ceea ce a întârziat lansarea efectivă a celor două scheme, explică instituția potrivit căreia apropierea finalului campaniei de recoltare reduce considerabil eficiența implementării în această perioadă.
„MADR consideră oportună reprogramarea celor două scheme pentru începutul anului viitor, pentru a asigura o derulare predictibilă și coerentă, în beneficiul fermierilor. Prin această decizie, MADR urmărește menținerea echilibrului bugetar și o gestionare responsabilă a resurselor publice, fără a compromite obiectivul de sprijinire a fermierilor români”, transmite MADR.
Amintim că, potrivit proiectului de act normativ neavizat, cultivatorii de usturoi ar fi trebuit să încaseze în acest an un sprijin financiar de cel mult 3.000 de euro/hectar prin schema de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de usturoi, fondurile totale alocate fiind de 60 de milioane de lei din bugetul pe anul 2025, aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Cuantumul ajutorului de minimis s-ar fi acordat pentru o suprafaţă minimă de 3.000 mp şi maximă de 6 ha/beneficiar.
Ajutorul de minimis pentru cartof ar fi trebuit acordat fermierilor care cultivă minimum 0,3 ha și obțin o producție de cel puțin 6 tone/ha. Sprijinul financiar era de 200 euro/ha, iar bugetul total alocat era de 15 milioane lei.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News