Fermierii supărați că nu a trecut ordonanța cu amânarea ratelor la bănci. Ce spun reprezentanții lor

Sursa foto: Pexels

Fermierul Ștefan Muscă a declarat pentru PS News că agricultorii români se află într-o situație extrem de dificilă din cauza secetei, inundațiilor recente dar și a creșterii prețurilor la input-uri. De asemenea, mai spune reprezentantul fermierilor, acestora le-a fost respinsă propunerea care trebuie să treacă prin OG prin care să li se amâne datoriile la bănci și la distribuitorii de input-uri până la sfârșitul anului viitor. 

Foto Stefan Musca

„Am avut o creștere foarte mare la inputuri. Nu ne-am mai putut salva și din cauza creșterii imense cu 500 – 600% ne-au băgat aproape în faliment.

Dacă vom avea o bancă de unde să luăm capital de lucru, să ne cumpărăm pesticide și tot ce ne folosește pentru agricultură, să cumpărăm direct de la producător, să eliminăm comercianții care ne pun probleme foarte mari, poate ne salvăm.

Acum 2 zile, la cererea Ministerului Agriculturii s-a respins ordonanța din cauza Ministerului de Justiție. Ordonanța ne permitea să amânăm ratele până în 31/12/2025.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene este împotriva noastră pentru că nu a acceptat să avem aceleași subvenții ca fermierii din Europa. Sunt sume foarte mici cele care vor ajunge la noi.

Nu știu dacă vom putea să mai mergem înainte. Seceta durează de 4 ani de zile. Este o palmă foarte mare pentru noi, iar Comunitatea Europeană îi ține brate în continuare pe cei din Ucraina, iar noi din cauza cerealelor care vin din Ucraina avem prețuri extraordinar de mici”.

Ștefan Muscă spune că fermierii vor avea o nouă întâlnire marțea viitoare la Ministrul Agriculturii pentru a relua discuțiile despre amânarea ratelor.

„Ministrul Florin Barbu a avut întâlniri cu formele asociative, adică noi i-am propus să amânăm ratele până în 31/12/2025 pentru că nu mai putem să facem față. Ministrul Agriculturii a luat în calcul propunerea noastră și a trecut în ordonanță. Numai că această ordonanță trebuia să aibă un aviz de la minstere ca să poată să treacă.  Ministerul Justiției n-a fost de acord. A dat înapoi la Ministerul Agriculturii să mai scrie, să mai regândească, să mai treacă, să mai scadă.

Pentru orice zi de întârziere, băncile la care suntem datori și firmele de input-uri ne execută pentru că vine data la care noi trebuia să le plătim. Iar dacă noi nu beneficiem de această ordonanță în regim de urgență, nu ne mai poate salva nimeni. Indiferent cum ar veni, ordonanța va intra în vigoare de la data la care va fi în Monitorul Oficial, iar noi nu putem să mai beneficiem nici de Creditul fermierului.

Dar cel mai bun lucru este dacă politicianul își respectă electoratul și respectă cetățeanul care i-a dat postul să meargă în Parlament, trebuie să găsească soluții, să facă politici agricole comune, adică să avem bancă românească, să pot să-mi iau capital de lucru,  să-mi cumpăr cu banii jos,  fără să mai stau la mâna distribuției”, mai spune Ștefan Muscă.

Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei se află în dezbatere publică, fiind publicată pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la Proiecte de acte normative.

Printre altele, ordonanata aduce și o modificare prin care „creditorii instituții financiare bancare, instituții financiare nebancare, furnizorii de utilități, precum și distribuitorii și furnizorii de resurse materiale agricole folosite la înființarea și producția agricolă vegetală, nu întreprind măsuri de recuperare, executare silită, asupra creanțelor acumulate, nu întreprind măsuri de exigibilizare precum insolvența, declararea scadenței anticipate, altele asemenea, până la finalul anului 2025.”

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: