Un studiu derulat la nivel european în perioada 2018-2020, la care a participat și România, a evidențiat că fiecare al treilea copil cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani are exces de greutate. Cum arată porția ideală de mâncare.
Studiul „Evaluarea stării de nutriţie a copiilor din ciclul primar (6-10 ani)” a fost realizat în cadrul inițiativei COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative), după o metodologie standardizată a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Acest studiu se derulează din trei în trei ani în zeci de state europene.
În urma colectării și prelucrării datelor din școlile primare din țară cuprinse în studiu, s-a observat că supraponderalitatea în rândul copiilor din grupa de vârstă 7-9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban și de 15,7% la cei din rural. Prevalența obezității la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% și din mediul rural de 13,3% (Raport Național România, 2020).
Concluzia, avertizează Institutul Național de Sănătate Publică în cuprinsul unui material publicat pe site-ul DSP Olt, pentru susținerea campaniei „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț!”, este că fiecare al treilea copil cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani trăiește cu supraponderalitate sau obezitate.
„Obezitatea infantilă ar putea crește mai mult decât dublu până în 2035”
Și mai îngrijorător, spun specialiștii, este că cifrele vor continua să crească, și nu numai în România, în următorii ani.
„În Regiunea Europeană, 2/3 dintre adulți și 1 din 3 copii de vârstă școlară primară trăiesc cu exces ponderal sau obezitate. În mod alarmant au fost creșteri consistente ale prevalenței excesului de greutate și a obezității și nu este în prezent niciun singur stat membru al regiunii pe cale să atingă obiectivul de oprire a creșterii obezității până în 2025. Datele sugerează că pandemia de COVID-19 a agravat problema obezității. (…)”
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News