USR și minciunile spuse Comisiei Europene. Cum vrea Voiculescu să scape de dosar

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

USR este disperat după ce procurorii DNA au început ancheta împotriva lui Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății. USR-iștii s-au adresat Comisiei Europene pentru a încerca să scape de dosarele penale, deși aceeași Comisie Europeană a apărat independența justiției.

«Printr-o scrisoare oficială adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, USR denunță încălcarea separației puterilor în stat și subminarea democrației și a coeziunii europene.

Cătălin Drulă, președintele USR, subliniază în document că „începerea procedurii penale de către un procuror DNA împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă reprezintă, de fapt, o incriminare a mecanismului european comun de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19. De aceea, dorim să vă atragem atenția asupra acestui caz care are implicații profunde nu doar la nivel național, ci și european.”» arată USR în scrisoarea către Ursula Von der Leyen.

USR atacă independența justiției

În sesizarea către Comisia Europeană, USR transmite că toată vina este a Comisiei Europene, care a stabilit mecanismul de achiziție a vaccinurilor. Procurorii DNA arată că, de fapt, cei doi miniștri ai sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, au cumpărat 52,8 milioane de doze de vaccin fără niciun studiu care să arate că România avea nevoie de acestea, după ce anterior cumpărase 37,5 milioane de doze.

Cătălin Drulă a afirmat de mai multe ori că dosarul DNA este „cel mai mare malpraxis judiciar” și că procurorii se implică în jocuri politice. În urmă cu două zile, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a acuzat pe Cătălin Drulă de încălcarea independenței justiției.

„Secția pentru procurori, în unanimitate, a constatat încălcarea independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție în raport cu afirmațiile formulate, în sensul că dosarul instrumentat de DNA este „cel mai mare malpraxis judiciar”, fiind ”un atac politic” al procurorilor anticorupție”, arată CSM.

USR, sesizare plină de minciuni

Sesizarea USR-iștilor se bazează pe date absolut false, rupte de realitatea din România:

„De fapt, România a plătit în total mai puțin de jumătate de miliard de euro pentru toate dozele de vaccin primite, din care majoritatea au fost administrate populației sau revândute”, spune USR în sesizare.

Ancheta procurorilor DNA vizează dozele de vaccin pe care Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă le-au cumpărat în anul 2021, mai exact acele 52 de milioane de doze. Ancheta procurorilor nu vizează dozele cumpărate în 2020, care ar fi fost suficiente. Potrivit INSP, din decembrie 2020 și până în noiembrie 2023, în țara noastră au fost folosite doar 17 milioane de doze de vaccin anti-Covid19.

Până în noiembrie 2023, România a primit 35 de milioane de doze de vaccin din cele 37,5 milioane de doze cumpărate în 2020.

Inclusiv ministrul Alexandru Rafila a precizat că Ministerul Sănătății a informat Comisia Europeană că nu mai are nevoie de alte doze de vaccin în afara celor 35 de milioane primite de țara noastră. Această declarație a ministrului Rafilă confirmă acuzațiile procurorilor DNA, care spun că achizițiile făcute de Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă și Florin Cîțu în 2021 nu s-au bazat pe un studiu și au fost o cheltuială inutilă care a provocat un prejudiciu de peste 1 miliarde de euro.

„Direcția Națională Anticorupție își depășește competențele și se substituie puterii executive a statului”, spunea Drulă către Von der Leyen.

Potrivit USR-iștilor, procurorii nu au dreptul să deschidă anchete. Legea din România arată contrariul. USR și-ar dori un DNA care să deschidă anchete tuturor celorlalți, mai puțin membrilor USR.

USR dă vina pe Comisia Europeană

USR încearcă să scape de orice responsabilitate și aruncă vina pe Comisia Europeană. Drulă susține că ar trebui să existe o evaluare la nivel european și DNA nu ar avea atribuții în domeniul sănătății.

„Mai mult, având în vedere că achiziția publică a fost realizată la nivelul Uniunii Europene, evaluarea procesului ar trebui să fie realizată, de asemenea, la nivel european”, precizează liderul USR.

La nivel european există o anchetă privind achiziția de vaccinuri, condusă chiar de Parchetul European unde lucrează Laura Codruța Kovesi. Prin urmare, DNA face ceea ce fac și colegii lor de la Parchetul European. Doar că ancheta Parchetului European al lui Kovesi merge foarte lent.

„De aceea, dorim să vă atragem atenția asupra acestui caz care are implicații profunde nu doar la nivel național, ci și european”, o avertizează Drulă pe Ursula Von der Leyen.

Liderul USR poate să aibă dreptate, deoarece Ursula Von der Leyen a negociat direct cu CEO-ul Pfizer achiziția de vaccinuri și apoi a șters SMS-urile, după cum au arătat jurnaliștii de la New York Times.

CITIȚI ȘI: ANALIZĂ Dosarul vaccinurilor și Comisia Europeană: ce rol a avut Ursula Von der Leyen

Dar Guvernul României a avut mereu posibilitatea să refuze dozele de vaccinuri stabilite de Comisia Europeană. Polonia a refuzat să mai cumpere cotele impuse de Comisia Europeană, iar momentan este într-un proces cu Pfizer. Prin urmare, statele nu au fost constrânse de Comisie să accepte și să plătească aceste doze.

Voiculescu ține cu dinții de funcții

Vlad Voiculescu este oficial anchetat de DNA, însă ține cu dinții de toate funcțiile din partid. Vlad Voiculescu este președintele USR București și candidat la alegerile europarlamentare din 2024. Deși USR și-a construit toată activitatea pe baza unui discurs anti-penali, acum a ajuns să apere dosarele penale.

USR l-a exclus din partid pe Alexandru Gâdiuță, fostul viceprimar din Sectorul 6, pentru presupuse fapte de corupție, fără să fie deschis vreun dosar penal pe numele acestuia. Gâdiuță nu este implicat în nicio anchetă a procurorilor DNA, însă Voiculescu l-a dat afară din partid. USR nu face același lucru când Vlad Voiculescu chiar este anchetat de DNA.

În USR există mai mulți membri care înțeleg că actualul scandal de corupție afectează imaginea partidului și cer demisia lui Vlad Voiculescu, potrivit unor surse politice din partid.

„Este incredibil, noi am crezut că nu auzim bine. Cum să lupți pentru apărarea justiției din România, am fost în prima linie și am luptat pentru independența justiției și acum o punem la îndoială? Noi am luptat pentru „Fără penali în funcții publice și acum ce facem?

Îl ținem pe Voiculescu în brațe? Drulă și ai lui trebuie să plece, munca noastră de ani de zile nu poate fi pătată de problemele penale ale unora, nu putem accepta așa ceva”, au declarat surse politice din USR pentru PS News.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL