USR s-a vaccinat cu corupție: 3 scandaluri în doar 3 luni

Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

USR traversează cea mai gravă criză a sa și în doar trei luni a strâns trei scandaluri de corupție. USR-iștii care în urmă cu câțiva ani cereau apărarea sistemului de justiție și „Fără penali în funcții publice”, au ajuns acum să atace sistemul de justiție când procurorii arată cum membrii de partid au provocat prejudicii statului român.

Vlad Voiculescu și vaccinurile

Vlad Voiculescu este acuzat de procurorii DNA că, împreună cu fostul premier Florin Cîțu, a cumpărat mai multe doze de vaccin de care România nu avea nevoie. Ministerul Sănătății comunicase Comisiei Europene că populația pregătită de vaccin era de 10,7 milioane, însă Vlad Voiculescu a mai achiziționat în plus alte 52,8 de milioane de doze, după ce în 2020 România cumpărase deja 37,5 de milioane de doze, suficiente pentru vaccinarea românilor dispuși să facă vaccinul.

Potrivit datelor INSP, în România au fost folosite doar 17 milioane de doze de vaccin până în noiembrie 2023. Prin urmare, nici măcar cele 37,5 de milioane de doze achiziționate în 2020 nu au fost folosite, pentru că doar puțin peste 8 milioane de persoane au acceptat să se vaccineze complet.

Procurorii arată că cele 52,8 milioane de doze de vaccin cumpărate de miniștrii Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, cu acordul fostului premier Florin Cîțu, au adus un prejudiciu de 1 miliard de euro, la care se mai adaugă și TVA. Procurorii reproșează că Ministerul Sănătății nu a făcut nicio analiză pentru a vedea de câte doze avem nevoie și nu a ținut cont de lipsa de cerere din România.

USR a avut campania „Fără penali în funcții publice”, însă Vlad Voiculescu este pe lista pentru alegerile europarlamentare. Deși au trecut aproape 24 de ore de la izbucnirea scandalului, partidul încă nu l-a retras pe Vlad Voiculescu de pe listă.

Horia Tomescu și Alexandru Gâdiuță

Vlad Voiculescu a mai avut două scandaluri de corupție chiar în filiala USR București. În urmă cu doar două luni, Oana Sivache, directorul ASSMB și protejata lui Vlad Voiculescu, l-a turnat la DNA pe Cristian Plută, directorul adjunct ASSMB și protejatul lui Horia Tomescu (fostul viceprimar al capitalei). Cristian Plută a fost arestat preventiv de DNA pentru acuzații de corupție în spitalele bucureștene.

Acesta a fost un război intern în USR, deoarece Vlad Voiculescu a reușit să-l elimine pe Horia Tomescu de la Primăria București. Horia Tomescu devenise incomod pentru fostul ministru, deoarece deținea controlul asupra caracatiței de corupție din spitalele bucureștene. În urma acestui scandal, Horia Tomescu și-a dat demisia din funcția de viceprimar, iar USR nu a reușit nici până acum să aibă un nou viceprimar.

Mai trebuie precizat că Horia Tomescu a fost instalat în funcția de viceprimar chiar de către Vlad Voiculescu. Inițial, fostul ministru trebuia să preia funcția de viceprimar, dar nu a acceptat să depindă de Nicușor Dan. Astfel, Voiculescu i-a lăsat fotoliul lui Tomescu.

Alexandru Gâdiuță, viceprimarul din Sectorul 6, a fost exclus din USR (la începutul lunii octombrie), după ce a fost acuzat de colegii săi de partid de presupuse fapte de corupție. USR-iștii consideră că Alexandru Gâdiuță ar fi dat contracte către alți membri de partid și ar fi împărțit funcțiile cu prietenii săi.

Sursa: Facebook

USR-iștii sar la gâtul procurorilor

USR a decis să iasă la atac împotriva procurorilor. Vlad Voiculescu a spus că achiziția a fost făcută de Florin Cîțu și a acuzat jocuri politice. USR a descoperit „statul paralel” și nu se sfiește să vorbească despre asta.

„Deși sunt semne îngrijorătoare în ultima vreme privind ingerințele politicului în Justiție (…)” spune Voiculescu pe rețelele de socializare, într-o încercare disperată de a-și spăla imaginea.

Vlad Voiculescu este celebru pentru traficul de medicamente pe care îl făcea înainte să ajungă ministru. Chiar el a recunoscut că le cumpăra din alte țări și le aducea în România. Fostul ministru nu a anunțat că face un pas în spate până la finalizarea anchetei, așa cum le-a cerut altor politicieni când au fost acuzați de procurori.

Justiția e bună doar când se ocupă de alți politicieni. Anca Dragu, fosta ministră în guvernul Cioloș, chiar a îndrăznit să spună că ancheta procurorilor ar avea legătură cu PSD.

„Atâta pot PSD-istii, să facă dosare politice. Înseamnă că le cam stăm în gât și le e frică de competiție corectă. Ei se pricep sa facă dosare, să manipuleze”, spune Anca Dragu pe pagina lui Voiculescu.

Nu e clar cum ar putea PSD să facă dosare, deși PSD a avut și are mai mulți membri care au fost/sunt anchetați de procurori. Dar USR-iștii încearcă o victimizare a „sfântului” Vlad Voiculescu, prietenul big pharma.

Cătălin Drulă, președintele USR, a decis înaintea judecătorilor că Vlad Voiculescu este un „om cinstit”. Tot Drulă spunea, în urmă cu ceva timp, că Clotilde Armand nu ar trebui anchetată pentru un prejudiciu de doar 5.000 de euro.

„Vlad Voiculescu este un om cinstit, care în cele 3 luni ca ministru, a acționat responsabil și cu patriotism”, scrie Drulă pe rețelele de socializare.

Când sunt acuzate persoanele din conducerea USR, persoane apropiate de grupul Barna-Drulă-Ghinea, USR-iștii se mobilizează imediat și sar la gâtul procurorilor.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: