Georgia: CC își dă acordul pentru începerea procedurii de destituire a președintei Salome Zurabișvili

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituţională a Georgiei a autorizat luni declanşarea unei proceduri de destituire împotriva preşedintei prooccidentale Salome Zurabişvili, după ce o declarase vinovată de încălcarea Constituţiei, informează AFP.

Potrivit președintelui Curții, în timpul unor vizite de lucru externe din august și septembrie, Zurabișvili a „exercitat o putere de reprezentare în domeniul politiciii externe fără acordul guvernului” și astfel a încălcat Constituția țării.

 

„Pe 31 august, pe 1 şi 6 septembrie 2023, în timpul unor vizite de lucru în străinătate, preşedinta georgiană Salome Zurabişvili a exercitat o putere de reprezentare în domeniul politicii externe fără acordul guvernului, încălcând astfel Constituţia”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Merab Turava.

 

Pentru ca preşedinta Georgiei să fie destituită, este necesar ca Parlamentul georgian să voteze în favoarea destituirii cu o majoritate de două treimi, adică 100 de deputaţi din cei 150. Însă, Visul Georgian, partidul aflat la putere, dispune în prezent de 90 de mandate şi va trebui să convingă zece deputaţi din opoziţie, ceea ce are puţine şanse să reuşească, potrivit observatorilor.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL