Noaptea minții la USR: în disperare de cauză, partidul pârăște DNA la Comisia Europeană

Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Noaptea minții la USR: în disperare de cauză, partidul condus de Cătălin Drulă pârăște procurorul-șef la Comisia Europeană.

Astfel, USR anunță joi că a sesizat Comisia Europeană, atrăgând atenția asupra „acțiunilor îngrijorătoare și nejustificate” ale unui procuror, respectiv ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), de a pune sub acuzare foști miniștri pentru participarea României la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, „în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupție”.

Printr-o scrisoare oficială adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, USR denunță încălcarea separației puterilor în stat și subminarea democrației și a coeziunii europene.

„Începerea procedurii penale de către un procuror DNA împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă reprezintă, de fapt, o incriminare a mecanismului european comun de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19.

De aceea, dorim să vă atragem atenția asupra acestui caz care are implicații profunde nu doar la nivel național, ci și european.

În acest caz nu este acuzat doar un fost ministru USR, ci întregul răspuns al Uniunii Europene la cea mai mare criză de sănătate din istoria recentă. Argumentele antivacciniste ale procurorului DNA, incluse în documentele oficiale, sunt uluitoare și incompatibile cu o Europă modernă. Sunt atacate raționalitatea, bunul-simț și ideea însăși de a baza deciziile de politică publică pe date științifice”, arată liderul USR, Cătălin Drulă.

În USR se cere demisia lui Drulă: „Nu putem să îl ținem în brațe pe Voiculescu”

Dosarul deschis de DNA foștilor miniștri USR ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, și fostului premier Florin Cîțu (PNL) este, printre altele, o lovitură dură aplicată din plin și USR. Președintele partidului, Cătălin Drulă, a anunțat că îl va susține în continuare pe Vlad Voiculescu pentru o candidatură pe lista USR la alegerile europarlamentare de anul viitor, în ciuda loviturii de imagine, iar acest lucru nu a făcut decât să adâncească ruptura dintre liderii USR și membri revoltați că munca lor „va fi pătată de problemele penale ale unora”.

„Este incredibil, noi am crezut că nu auzim bine. Cum să lupți pentru apărarea justiției din România, am fost în prima linie și am luptat pentru independența justiției și acum o punem la îndoială? Noi am luptat pentru „Fără penali în funcții publice și acum ce facem?

Îl ținem pe Voiculescu în brațe? Drulă și ai lui trebuie să plece, munca noastră de ani de zile nu poate fi pătată de problemele penale ale unora, nu putem accepta așa ceva”, a declarat surse politice din USR pentru PS News.

Aceleași surse au susținut că în interior mai mulți USR-iști lucrează la un document cu semnături prin care i se va cere public demisia lui Cătălin Drulă „pentru haosul generat în partid”.

Faptele grave de care este acuzat Vlad Voiculescu:

”I. 1.VOICULESCU VLAD VASILE (ministru al sănătății în perioada 23 decembrie 2020 – 13 aprilie 2021), în calitate de ministru al sănătății și ordonator principal de credite, în perioada februarie-martie 2021, cu încălcarea dispozițiilor legale, în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei unui număr mult mai mare de doze de vaccin împotriva Covid-19 decât numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare, cunoscând că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat Comisiei Europene era de 10,7 milioane persoane, în contextul în care erau deja contractate 37.588.366 doze vaccin (33.328.096 doze de vaccin acceptate de către Tătaru Nelu și 4.260.270 doze de vaccin opționale Pfizer acceptate de Voiculescu Vlad Vasile în decembrie 2020),

– în lipsa unui refuz explicit care trebuia transmis Comisiei Europene, a acceptat implicit Acordul de cumpărare (”AC”) pentru opțiunile ulterioare de dezvoltare, producție, cumpărare și furnizarea Vaccinului de succes împotriva COVID-19 pentru Statele Membre UE, număr -SANTE/2021/C3/005, încheiat între Comisia Europeană, în numele și pentru Statele Membre participante care nu au ieșit din acord și Pfizer Inc-BioNTech Manufacturing GmbH, transmis către statele membre participante pe 08.02.2021întocmind și depunând la data de 10.03.2021 Vaccine Order Form (VOF) (Formular de comandă vaccin) (Bon de comandă) pentru 8.055.394 doze inițiale de vaccin Pfizer, deși numărul dozelor de vaccin contractate, 37.588.366 doze (din care 29.067.828 doze cu regim de administrare de 2 doze/persoană, respectiv 8.520.538 doze cu regim de administrare de o doză/persoană), era suficient pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, fiind astfel prejudiciat bugetul Ministerului Sănătății cu sumele care au fost plătite pentru întreaga cantitate de vaccinuri achiziționate în surplus (toată cantitatea de 8.055.394 doze de vaccin achiziționate), respectiv suma de 124.858.607 euro, la care se adaugă TVA”, arată procurorii DNA.

Faptele grave de care este acuzată Ioana Mihăilă

MIHĂILĂ IOANA (ministru al sănătății în perioada 21 aprilie – 24 noiembrie 2021), în calitate de ministru al sănătății și ordonator principal de credite, în cursul lunii mai 2021, cu încălcarea dispozițiilor legale, în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei unui număr mult mai mare de doze de vaccin împotriva Covid-19 decât numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare, cunoscând că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat Comisiei Europene era de 10,7 milioane persoane, în contextul în care erau deja contractate 56.294.433 doze de vaccin de către foștii miniștri ai sănătății Tătaru Nelu și Voiculescu Vlad Vasile, respectiv secretarul de stat cu atribuții delegate de ministru al sănătății Baciu Romică Andrei,

– în lipsa unui refuz explicit care trebuia transmis Comisiei Europene, a acceptat implicit Acordul de cumpărare (”AC”) pentru opțiunile ulterioare de dezvoltare, producție, cumpărare și furnizarea Vaccinurilor COVID-19 pentru Statele Membre UE, Număr – SANTE/2021/03/020, încheiat între Comisia Europeană, în numele și pentru Statele Membre participante și Pfizer Inc-BioNTech Manufacturing GmbH, transmis către statele membre participante pe 10.05.2021, privind achiziționarea unui număr de 39.099.623 doze de vaccin, (34.099.623 doze în urma modificării prin Amendamentul nr.1 din data de 10.01.2022),

deși numărul dozelor de vaccin contractate, 56.294.433 doze (din care 47.773.895 doze cu regim de administrare de 2 doze/persoană, respectiv 8.520.538 doze cu regim de administrare de o doză/persoană), era suficient pentru vaccinarea unui număr de peste 56 milioane persoane, fiind astfel prejudiciat bugetul Ministerului Sănătății cu sumele care au fost plătite pentru întreaga cantitate de vaccinuri achiziționate în surplus (toată cantitatea de 34.099.623 doze de vaccin), respectiv suma de 664.942.648,50 euro, la care se adaugă TVA,

faptă care întrunește elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p.

MIHĂILĂ IOANA a fost ajutată în activitatea infracțională, prin acte de complicitate, de către CÎȚU FLORIN VASILE, prim-ministru al României, care, cunoscând că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat Comisiei Europene era de 10,7 milioane, în contextul în care erau deja contractate 56.294.433 doze de vaccin de către foștii miniștri ai sănătății Tătaru Nelu și Voiculescu Vlad Vasile, respectiv secretarul de stat cu atribuții delegate de ministru al sănătății Baciu Romică Andrei, pentru a întări hotărârea infracțională a ministrului sănătății Mihăilă Ioana de a achiziționa 39.099.623 doze de vaccin Pfizer, (34.099.623 doze în urma modificării prin Amendamentul nr.1 din data de 10.01.2022) și a crea aparența de legalitate a acestei achiziții, a aprobat Memorandumul nr.20/11594/T.H.G., cu tema: Încheierea de către Comisia Europeană a unui NOU contract de achiziție de vaccin împotriva COVID 19 pentru anii 2022-2023 produs de BioNThech-Pfizer, în ședința Guvernului din data de 13 mai 2021, prin care a considerat necesară aprobarea participării României la acest nou contract de achiziție a vaccinului COMIRNATY produs de compania BioNTech-Pfizer pentru anii 2022-2023.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, i-a transmis marți procurorului general cererile de urmărire penală formulate de președintele Klaus Iohannis împotriva fostului premier PNL Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Amintim că DNA a cerut ridicarea imunității în cazul celor trei foști membri ai Guvernului, pentru a-i urmări penal în dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-COVID, fiind acuzați că ar fi cumpărat în plus față de cantitatea existentă și necesară peste 52,8 milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna, în valoare de peste un miliard de euro.

Dosarul este instrumentat de către procurorul George Adrian Matei, șeful Secției de combatere a corupției din DNA. George Adrian Matei este procurorul care l-a trimis în judecată pe Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului, dosar în care fostul lider al PSD a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: