Finanțele ies astăzi să ia înapoi cu împrumut cât mai mult din miliardele de euro achitate băncilor și investitorilor

bani lei
Sursa foto: INQUAM/ Octav Ganea

Ministerul Finanțelor a pregătit pentru astăzi două emisiuni de obligațiuni în euro pe piața internă. Tot astăzi, statul plătește băncilor și altor investitori mari 2,18 miliarde de euro, la scadența unui împrumut, tot intern prin bonduri în euro, contractat în decembrie 2018, conform datelor Profit.ro. Astfel, Finanțele speră să ia înapoi cu împrumut cât mai mult din suma pe care o plătesc, iar datoria respectivă să fie, în fapt, rostogolită mai departe în viitor.

Există din partea investitorilor un interes pentru rostogolirea a circa 2 miliarde de euro.

De ce este important Emisiunile în euro pe piața internă au un regim deosebit față de cele în lei. Astfel, emisiunile în euro pentru bănci și investitori mari sunt mult mai rare față de cele în lei și sunt efectuate în urma unor discuții între Trezoreria Ministerului Finanțelor și bănci. Finanțele ies să se împrumute în euro dacă au semnale că băncile și investitorii sunt interesați să împrumute statul.

De asemenea interesant Procesul de rostogolire a datoriei prin noi împrumuturi este o practică obișnuită a guvernelor din majoritatea țărilor. Pe piața internă, rostogolirea la împrumuturile în euro are loc atunci când există interes de ambele părți, Finanțe și investitori. Trebuie menționat și că Finanțele au o rezervă (buffer) de valută la un nivel ridicat, alimentată de intrările din fonduri europene, inclusiv PNRR.

Finanțele au pregătit două emisiuni pentru astăzi, pe 1 an și pe 3 ani. Durata scurtă ar fi determinată de așteptările ca dobânzile să scadă în anii următori, caz în care, probabil, Finanțele încearcă să nu împrumute pe termenh mai lung la dobânzile mai mari, din prezent. Sumele indicative sunt de 100 de milioane de euro pentru emisiunea pe 1 an și de 300 milioane de euro pe 3 ani. Aceste sume sunt doar indicative.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: