Fitch confirmă ratingul României la ”BBB-”, ultima treaptă recomandată investitorilor, cu perspectivă negativă

Fitch Ratings
Sursa foto: Fitch Ratings

Agenţia de rating Fitch a confirmat ratingul pe termen lung al României (IDR) la ‘BBB-‘ cu perspectivă negativă. Agenţia face referire la anularea alegerilor, incertitudinea politică – durabilitatea coaliţiei fiind văzută ca incertă – deficitul mare şi Parlamentul divizat.

”Ratingul BBB- al României este susţinut de apartenenţa la UE şi de intrările de capital aferente, care sprijină convergenţa veniturilor, finanţele externe şi stabilitatea macro. PIB-ul pe cap de locuitor, guvernanţa şi indicatorii de dezvoltare umană se situează peste categoria „BBB”. Aceste puncte forte sunt contrabalansate de deficitele bugetare şi de cont curent mari şi persistente, de deteriorarea dinamicii datoriei, de slăbirea credibilităţii politicilor pe fondul incertitudinii politice ridicate şi de o poziţie de debitor extern net destul de ridicată”, transmite agenţia de rating în ultimul raport, potrivit news.ro.

Incertitudine politică ridicată

Raportul indică faptul că incertitudinea politică a crescut de la sfârşitul anului 2024.

”Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale din cauza unor presupuse interferenţe străine, în urma victoriei surprinzătoare din primul tur a candidatului populist Călin Georgescu. Noile alegeri prezidenţiale sunt programate pentru mai 2025, iar deciziile Curţii Constituţionale privind eligibilitatea candidaţilor, inclusiv cea a dlui Georgescu, având în vedere investigaţiile în curs, sunt aşteptate până la jumătatea lunii martie”, mai transmite agenţia de rating.

Parlament nou, Guvern nou

Agenţia notează că alegerile parlamentare de la 1 decembrie 2024 au condus la un parlament mai divizat, reflectând polariul social în creştere din România

”O coaliţie proeuropeană formată din trei partide a fost formată rapid, iar guvernul a anunţat măsuri de consolidare fiscală şi a adoptat bugetul pentru 2025 în ianuarie. În opinia noastră, durabilitatea coaliţiei este incertă, iar presiunile politice vor rămâne ridicate, în special în timpul campaniei prezidenţiale, ceea ce ar putea duce la amânarea măsurilor suplimentare de consolidare fiscală până în semestrul al doilea al anului 2025”, mai arată agenţia de rating.

Deficit bugetar record

De asemenea, agenţia se referă la deficitul record.

”Deficitul public general al României a fost de 8,7% din PIB în 2024, conform datelor preliminare (…) Deteriorarea fiscală peste aşteptări reflectă în principal creşterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv salariile din sectorul public şi majorările nefinanţate ale pensiilor înainte de alegeri. Impactul pe întregul an al creşterii pensiilor din septembrie 2024 se va adăuga la presiunile fiscale din acest an, făcând consolidarea şi mai dificilă”, se mai arată în document.

Provocările consolidării fiscale, compromisuri

”Prognozăm un deficit de 7,5% din PIB în 2025 şi de 6,8% în 2026, mai mult decât dublu faţă de media „BBB” proiectată în prezent, de 3,2% în 2025-2026. Consolidarea fiscală s-ar putea confrunta cu compromisuri dificile pe termen mediu, din cauza potenţialului său impact negativ asupra creşterii economice deja reduse şi a riscului ca volatilitatea pieţelor financiare să determine creşterea costurilor dobânzilor, ceea ce ar slăbi şi mai mult poziţia fiscală”, arată, de asemenea, agenţia de rating.

Creştere economică slabă

Potrivit Fitch, ritmul economiei a încetinit treptat în 2024, cu o creştere medie a PIB de 0,9%, comparativ cu 2,4% în 2023 şi 4% în 2022.

”Exporturile au fost deosebit de slabe în 2024, parţial din cauza şocurilor sectoriale adverse, în timp ce consumul gospodăriilor a rezistat, datorită creşterii puternice a veniturilor, alimentată de politica fiscală relaxată. Previzionăm o redresare moderată, de 1,4% şi 2,2% creştere a PIB în 2025 şi, respectiv, 2026, având în vedere poziţia ciclică slabă, impulsul fiscal negativ şi redresarea mai puţin pronunţată din zona euro”, se arată în raport.

De asemenea, agenţia de rating vorbeşte despre factori care ar putea, individual sau colectiv, să ducă la o acţiune de evaluare negativă/degradare:

Fiscal: O creştere rapidă continuă a datoriei publice pe termen mediu, de exemplu, din cauza eşecului în implementarea măsurilor care sprijină consolidarea fiscală susţinută şi credibilă sau a creşterii economice slabe.

Extern: Dovezi ale unor efecte negative asupra finanţării externe şi lichidităţii sau stabilităţii macroeconomice, care rezultă din şocurile fiscale sau din şocurile politice interne.

Ce ar putea duce la o acţiune de evaluare pozitivă, potrivit Fitch este:

Fiscal: Consolidare fiscală mai mare decât cea prevăzută, care sprijină stabilizarea datoriei publice/PIB pe termen mediu

Extern: Reducerea îndatorării externe şi a riscurilor de finanţare externă.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: