Pompierii din Argeş intervin, vineri, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o pădure din comuna Cetăţeni, existând pericolul ca focul să se extindă. Misiunea este îngreunată de vântul puternic şi de zona greu accesibilă. În zonă se află mănăstirea Cetățuia, una dintre cele mai vechi din România.
UPDATE 22:00 Flăcările s-au extins pe aproximativ 24 de hectare, iar intervenția pompierilor continuă. Conform celor mai recente informații furnizate de ISU Argeș, misiunea este încă în desfășurare, iar echipele de intervenție rămân mobilizate și peste noapte. Elicopterul Black Hawk a efectuat 11 aruncări cu apă deasupra zonei afectate și își va relua misiunea mâine, în funcție de evoluția incendiului. Aprovizionarea s-a făcut dintr-un baraj de la Dragoslavele.
Focul a fost favorizat de vântul intens și de terenul accidentat, în timp ce pompierii au avut de înfruntat nu doar condiții dificile, ci și o amenințare în creștere.
La sol, au fost mobilizate 12 autospeciale de stingere, un ATV, un container multirisc, un punct de comandă mobil, precum și numeroși voluntari, pădurari, jandarmi și polițiști. În această seară, la Primăria Cetățeni a avut loc și o ședință operativă pentru evaluarea riscurilor și stabilirea pașilor de urmat.
Prefectul județului Argeș, Ioana Făcăleață, s-a deplasat la fața locului încă de la debutul intervenției și a participat inclusiv la recunoașterea aeriană:
„Am fost pe frontul unei lupte grele cu focul, în inima pădurii din zona Cetățeni-Stoenești. Incendiul a fost puternic, terenul – aproape imposibil, dar pompierii argeșeni au intervenit rapid și hotărât. S-a coordonat acțiunea din teren, s-a cerut sprijin aerian și s-a făcut tot ce a fost necesar pentru a opri un dezastru”, a transmis aceasta într-un mesaj oficial.
Prefectul a transmis un mesaj ferm către populație:
„Respectați cu strictețe regulile privind folosirea focului în spații deschise! Un moment de neatenție sau o decizie iresponsabilă poate pune în pericol pădurile noastre, viețile oamenilor și siguranța comunităților. Prevenția este cea mai importantă armă împotriva acestor evenimente nedorite.
Vigilență, responsabilitate și solidaritate – doar așa ne protejăm reciproc și ne apărăm județul!”
UPDATE 18:00
A fost solicitat și sprijinul unui elicopter Black Hawk al Inspectoratului General de Aviație al MAI, dotat cu sistem Bambi Bucket.
Pentru optimizarea misiunii de răspuns au fost alocate 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ATV, un container multirisc și un punct de comandă mobil.
Știrea inițială – Potrivit ISU Argeş, pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu care se manifestă în interiorul unei păduri din comuna Cetăţeni.
”La o primă estimare, suprafaţa afectată este de aproximativ 30.000 mp, iar incendiul prezintă pericol de propagare”, a arătat sursa citată.
La misiunea de stingere participă şi personal al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
”Intervenţia este dificilă, arderea fiind favorizată de vânt, dar şi din cauza zonei greu accesibile”, au menţionat reprezentanţii ISU Argeş.
Mănăstirea Cetățuia, meteora României
Mănăstirea Cetățuia, din Argeș, meteora României, e înconjurată de flăcări mistuitoare. S-a dat alarma. Se intervine în forță. Au fost anunțate autoritățile locale și pădurarul care răspunde de zonă. Arde pădurea într-un mod devastator. Nu se poate ajunge, decât pe jos, iar pompierii au început operațiunea având de parcurs aproximativ 1 kilometru.
”Ce tragedie! La Mănăstirea de sus de pe stânci să ardă. E grav. Ce să zic, dacă se extinde se duce ca torpila. E într-adevăr mai sus, pe dreapta, acolo sunt grădini private. E și o stână acolo. E grav că nu e acces decât pe jos. Se ajunge destul de greu. Iar pompierii pot lua în rucsac apă în bidoane. Destul de greu. Oare ce înseamnă asta că ard bisericile, sau sunt în pericol! E semn de la Dumnezeu!”, spune un localnic potrivit Ziarului de Muscel.
”Incendiul este în vârf sus în Valea Chiliilor. Este o distanță de Mănăstire, dar numai dacă plouă se va putea stinge rapid. Acum îl rugăm pe Dumnezeu să dea o ploaie. Că e foarte greu altfel să stingă. Dacă mai bate și vântul, se întinde rapid. Trebuie amendați cu sume foarte mari ăia care dau foc la uscături. Nu e prima tragedie care e provocată de persoane care incendiază cu bună știință și lasă focul nesupravegheat”, spune un alt om din zonă.
”Stăm și ne uităm. Nu avem cum să ajutăm. E sus în vârful muntelui. Dacă se întinde, ne arde și casele noastre. Ce să mai zicem de Mănăstirea Cetățuia. Ne e frică și nouă, așteptăm acum să vedem ce se întâmplă”, a declarat un altul.
@www.ziaruldinmuscel.ro #ziaruldinmuscelro #ziaruldinmuscel ♬ Big News – DM Production
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News