FMI critică taxa de 1% impusă marilor companii şi băncilor

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

FMI discută cu liderii politici iar la ora 10:30 urmau să ajungă la Guvern. Experții îi vor prezenta premierului Marcel Ciolacu câteva modificări sau măsuri pe care ei le-ar vedea în România. În primul rând, FMI spune că în România cheltuielile cu investițiile sunt încă mici iar calitatea serviciilor este sub media UE.

De asemenea ei vorbesc, într-un raport obținut de Digi24, despre noi măsuri în plus față de cele trecute recent prin Parlament, care să crească veniturile în următorii doi ani cu 2% din PIB, adică peste 30 de miliarde de lei. Totodată, FMI critică taxa de 1% pe marile companii și bănci, spunând că pune presiune pe companiile care au marje mici de profit.

Problema majoră rămâne reforma fiscală, România având o fiscalitate foarte redusă și relaxată pentru domeniul microîntreprinderilor și cote de TVA mult prea reduse pentru multe categorii, dar și o taxare necorespunzătoare a proprietății. Adică FMI recomandă creșterea taxării pentru proprietăți.

Ei mai recomandă ca în următorii 2 ani să venim cu alte măsuri de creștere a veniturilor în plus față de cele trecute recent prin Parlament, în valoare de 2% din PIB, adică peste 30 de miliarde de lei.

FMI spune că în România cheltuielile sunt încă mici cu investitiile, iar calitatea seviciilor este una încă sub media UE (sănătate, educație), iar creșterea calității și reducerea decalajelor față de UE o sa presupună creșteri de cheltuieli, confinanțările pe proiectele UE vor crește cheltuielile, pentru că trebuie adăugate resurselor nerambursabile/ fondurilor UE. FMI critică taxa de 1% pe marile companii și bănci, spunând că pune presiune pe companiile care au marje mici de profit.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL