FNGCIMM, partener INVEST EU. Dumitru Nancu: suntem singura instituție financiară care am început acest demers

Dumitru Nancu / Captură PS

După succesul implementării programului IMM INVEST, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat încheierea etapei naționale de evaluare pentru a deveni partener al programului INVEST EU.

Invitat la „Puterea Știrilor”, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM), Dumitru Nancu, a explicat acest demers.

„De la preluarea mandatului în 2020, am avut obiective clare. IMM Invest, un program fanion pentru România care a ajuns la peste 73.000 de firme ce au beneficiat de acest program, a fost primul pas, după care era clar că România trebuie să devină partener al programului IvestEU. Este cel mai mare program de investiție al Uniunii Europene, al Comisiei Europene. El este cunoscut ca și planul Juncker, după președintele Comisiei Europene de la acea vreme. A fost un obiectiv îndrăzneț, aș spune eu. De ce? Pentru că Fondul Național de Garantare a Creditelor IMM, instituția aflată sub supravegherea Băncii Naționale, trece la un alt nivel. Practic, aproape 2 ani de zile au fost auditați pe piloni, adică pe fiecare, pe contabilitate, pe garantare, pe toate serviciile și direcțiile de către un consorțiu internațional KPMG România și KPMG Luxemburg și, practic, am parcurs această evaluare pe un an de zile. Tot ce am acordat într-un an de zile a fost evaluat, auditat de acest consorțiu la nivel internațional, KPMG România cu KPMG Luxemburg.

În acest moment, doar 12 țări din cele 27 de țări ale Uniunii Europene au semnat acordul de parteneriat cu Comisia Europeană pe acest mare plan de investiții. După ce s-a încheiat această evaluare, s-a întocmit raportul de evaluare pe pilon. Deci, practic, a fost încheierea etapei naționale. Suntem singura instituție financiară care am început acest demers și pe care sperăm să-l finalizăm prin semnarea acestui acord de a deveni partener al programului IvestEU. Practic, raportul de evaluare pe pilon are verificarea îndeplinirii standardelor Uniunii Europene necesare sistemului financiar. Dacă Banca Națională ne supraveghează din punct de vedere al indicatorilor de macroprudențialitate, de sustenabilitate financiară, practic, venim complementar, astfel încât să fim acreditați de Comisia Europeană pentru a începe să acordăm din ultimul trimestru, când va fi un apel pe programul InvestEU pe garanția indirectă a Comisiei Europene. Deci, practic, vom înlocui garanția nume și cont stat în garanția nume și cont al Comisiei Europene. Luăm presiunea de pe bugetul de stat și o înlocuim cu bugetul Comisiei Europene, ceea ce ar trebui să facă orice instituție, fie că vorbim financiar, adică să degrevăm bugetul de stat de aceste cheltuieli.

Până la urmă, bugetul de stat este normal să fie folosit pentru investiții și pentru cheltuieli curente. Este clar că este un plan ambițios, pentru că în afară de Banca de Dezvoltare a Poloniei care a parcurs, vorbeam cu omologul meu din Polonia, a parcurs în doi ani de zile, au fost auditați exact ca noi și acordul l-au obținut în șase luni de zile. Acum, având în vedere că știm cum se procedează, pentru că colegii mei din bordul Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare ne-au asigurat un suport deosebit, mai ales în ședința bordului care a avut loc în 26 mai la București, dar și acum, la Atena, am ridicat pe ordinea de zi a ședinței implementarea InvestEU. Comisia Europeană a salutat acest demers al României, prin dl. Giorgio Chiaron Casoni, care este director al unității InvestEU și instituției financiare din cadrul Comisiei Europene, deci am fost la cel mai înalt nivel. Ieri, consorțiul KPMG a transmis Comisiei Europene raportul asumat de către audit, asumat de către Fondul Național de Garantare. Practic, intrăm în linie dreaptă”.

Pentru beneficiari se schimbă ceva?

Dumitru Nancu: „Da, este clar, pentru că noi vom intra cu patru produse. Vom intra cu două tipuri de garanții care nu există în momentul acesta în România. Garanția portofoliu și garanția plafonată. Avem patru fișe de produse. Aceste produse au fost negociate cu tot sistemul bancar din România, adică nu va mai fi nevoie ca dosarul de creditare, după ce banca aprobă creditul, să-l transmită Fondului Național de Garantare, astfel încât să facem și noi o analiză. Practic, vom crea patru produse, astfel încât IMM-ul când s-a dus la bancă, are deja și garanția, deci acel credit este și garantat, iar costurile de garantare pe InvestEU sunt zero. Va avea un impact asupra costului de finanțare, dar va avea și un impact asupra birocrației. Se poate acorda în 48 de ore, pentru că asta înseamnă garanția portofoliu. Noi, practic, mandatăm instituția financiară să acorde în numele fondului acea garanție. Am propus instituțiilor, tutor celor 23 de bănci cu care avem convenții de garantare sau de colaborare, patru tipuri. Agricultura sustenabilă, care este nișată, deci tot ce înseamnă sectorul agricol, de la agricultura primară, piscicultură, procesare, industria alimentară intră în aceeași categorie.

Apoi avem garanția plafonată, health and medical, tot ce înseamnă sistemul de sănătate. Pe urmă, avem două produse standard pentru toate IMM-urile. Garanție pentru creditele acordate persoanelor fizice, pe care am făcut-o complementar la Noua Casă pentru anveloparea și reabilitarea locuințelor și garanția Scale-Up, care este pentru tot ce înseamnă întreprinderi mici și mijlocii, cu excepția celor care au coduri CAEN interzise prin legea ajutorului de stat. Aceste patru produse au fost negociate și urmează ca în perioada următoare, când intrăm pe raport cu comisia de negociere, să le discutăm și, bineînțeles, ele vor funcționa ca niște instrumente financiare. Noi preconizăm că se va întâmpla la începutul ultimului trimestru. Comisia Europeană va avea un apel de proiecte pe InvestEU. Noi vom merge cu aceste patru tipuri de produse. După ce semnăm acordul de parteneriat cu Comisia Europeană pe InvestEU, noi putem acorda atât garanții, cât și contra garanții pe tot ce înseamnă programul InvestEU al Comisiei Europene. Noi sperăm ca la sfârșitul trimestrului trei să avem acordul de parteneriat semnat cu Comisia Europeană, deci avem trei luni de zile pline, iulie, august, septembrie, iar în octombrie, noiembrie și decembrie să depunem aceste proiecte.”

Autor

  • Robu Andreea-Mădălina

    Licențiată în Relații Internaționale și Studii Europene și absolventă a două programe de master: Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor; Diplomație Cultură și Relații Internaționale. Pasionată de domeniul politic și diplomatic, fiind dornică să contribuie la o presă de calitate.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: